Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Läheisen kuolema

Olen sitä mieltä, että kuolema aiheena saattaa olla vielä tabu, ja siitä ei puhuta tarpeeksi. Tämän takia kirjoitan aiheesta tekstin, jotta ihmiset, jotka ovat käyneet läpi toisen menettämisen, tai käyvät sitä suruprosessia läpi, voisivat tätä lukea.

Kuolema tarkoittaa sitä, että ihmisen elimet, jotka ylläpitävät elintoimintoja lakkaavat toimimasta. Kaikilla on oma näkökulmansa siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen kuolee. Jotkut ovat sitä mieltä, että kun ihmisen ruumis kuolee, ihmistä ei ole enää olemassa. Toiset saattavat ajatella, että ihmisen sielu on vielä läsnä. Mikään näistä ajattelutavoista ei ole väärä tapa ajatella, ja toisten näkökulmaa kuolemasta pitäisi kunnioittaa.

Kuolema voi olla todella äkillinen tapahtuma, kuten sairauskohtaus tai onnettomuus. Sairastaminen voi olla myös pitkäkestoista, mutta tietää kuoleman olevan lähellä. Joskus ei tiedä, milloin kuolema koittaa.

Kuolemaan liittyvä suru on tosi yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus. Kuolema voi tuntua tosi raskaalta asialta. Samalla sitä voi ajatella siitä näkökulmasta, että jokainen meistä tulee sitä kokemaan tai tulevat jossain vaiheessa menettämään jonkun läheisen. Vaikka se on osa elämän kiertokulkua, se voi tuntua tosi epänormaalilta asialta, etenkin kun läheinen ihminen tai eläin kuolee. Se saattaa tuntua painajaiselta, kun menehtynyt henkilö äskettäin oli täällä fyysisesti. Sitä ei tarvitse ajatella sillä tavalla. Ajatus siitä, että kyseinen henkilö on vielä läsnä, vaikka ei fyysisesti ole täällä saattaa tuoda joillekin lohtua.

Kun kuolema koittaa on tärkeä muistaa, että kaikkiin asioihin ei pysty vaikuttamaan, eikä ihmisen sellaista taakkaa tarvitse kantaa. Läheisten tuki saattaa olla voimia tuova asia surun keskellä. Myös se, että antaa itsensä kokea surun aiheuttamia tunteita on tärkeätä, jotta ihminen kykenisi jatkamaan elämää jossain vaiheessa. Läheisestä keskusteleminen ja muistelu on hyvä tapa kokea surua ja iloa. Joskus mielekäs tekeminen ja ajatusten keskittyminen muihin asioihin saattaa tuntua selviytymisen kannalta oikealta.

“When someone you love becomes a memory, the memory becomes a treasure.”

Lisa

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Osallistu

Apua ja tukea

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top