Nuoret ja alkoholi sekä oma suhteeni alkoholiin
”Haluatko lähteä viikonloppuna meidän kanssamme ryyppäämään?”, kysyi tuttuni kun oli puhe loppuviikon suunnitelmista. Minulla oli ollut rankka viikko ja kaipasin lepoa. Päätin jäädä kotiin katsomaan Netflixiä ja mennä ajoissa nukkumaan. Ja se oli oikea päätös.
Olen kuitenkin miettinyt sitä, miksi ihminen kokee joskus sosiaalista painetta juoda, vaikka ei oikeasti haluaisi. Suomalaisessa kulttuurissa alkoholi on jo pitkään liittynyt voimakkaasti yhdessä olemiseen ja se on yksinkertaisesti se yhdistävä tekijä. Kemiallisesti alkoholi vaikuttaa keskushermostoomme siten, että itsetarkkailu hellittää hetkeksi ja vitsit naurattavat enemmän. Usein alkoholin vaikutuksen alaisena ihminen myös avautuu helpommin kipeistä asioista. Alkoholi siis tiivistää ystävyyssuhteitamme. Ja se, jos mikä on mielestäni surullista.
Hyviäkin uutisia silti on. Nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt reilusti viimeisen viidentoista vuoden aikana ja täysin raittiita nuoriakin on yhä enenevissä määrin. (Lähde: Nuortenlinkki) Pidän upeana asiana sitä, että nuorilla on muitakin keinoja viettää aikaa yhdessä kuin juominen. On tärkeää, että kaveriporukkaa yhdistävät muutkin asiat kuin alkoholi. Se on myös keino torjua juomisen sosiaalista painetta.
Ehkäpä tärkein syy siihen, miksi en käytä ollenkaan alkoholia on se, että en keksi yhtäkään hyvää syytä miksi sitä käyttäisin. Lepo ja palautuminen on minulle erittäin tärkeää ja tutkimusten mukaan jo yksikin annos alkoholia vaikuttaa heikentävästi palauttavaan uneen. Lisäksi alkoholi on usein ihmiselle pikaratkaisu: stressiin tai ahdistukseen juodaan, olo helpottaa hetkellisesti mutta ei poista ongelmaa ja kohta on jo kahta kauheampi olo. Ja seuraavana aamuna vasta huono olo onkin. En halua hukata elämästäni yhtään päivää hirveään krapulaan vaan haluan kokea oloni hyväksi ja energiseksi ja tehdä sellaisia asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Minulle hauskanpito ei ole yhtä kuin ryyppyreissu kavereiden kanssa vaan nautin liikunnasta, saunomisesta, ruuanlaitosta ja elokuvien katselusta.
Kuulostaa ehkä siltä, että pidän alkoholin käyttämistä maailman kauheimpana asiana. En suinkaan. Olen itse tehnyt päätöksen olla juomatta, mutta en arvostele muiden tekemisiä. Jos joku kokee itselleen sopivaksi juoda ruuan kanssa viiniä, käydä joskus kavereiden kanssa bailaamassa tai ottaa oluen saunan jälkeen, se on ihan täysin ok. Itseäni nuoremmille annan myös vinkin, että jos haluatte maistaa alkoholia, tehkää se turvallisessa seurassa aikuisten kanssa.
Olen itse oppinut nauttimaan JOMO:sta (joy of missing out), mutta ymmärrän että tämän vastakohta FOMO (fear of missing out) on yleinen ilmiö eikä mitenkään helppo. Se voi aiheuttaa nuoressa ulkopuolisuuden tunnetta, jos kaverit juovat ja itse ei halua juoda. Tähän antaisin vinkiksi sen, että kavereiden kanssa voi jutella rehellisesti omista fiiliksistä. On täysin mahdollista olla mukana menossa juomatta tippaakaan alkoholia ja pitää silti hauskaa. Kukaan ei saa painostaa toista juomaan. Jos painostusta tapahtuu tai kaverit eivät ymmärrä juomattomuuttasi, suosittelen miettimään kannattaako omaa aikaa käyttää heidän kanssaan olemiseen.
Kata
Nuortennetin toimittaja
Aiheeseen liittyvät
Tietoa
- Tietoa päihteistä
- Nuortenlinkki
- Pikatietoa alkoholista (Nuortenlinkki)
- Miten päihteistä pääsee eroon?
- Testi päihteistä