Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Lapsen oikeus hyvään kohteluun

Kansainvälistä lasten oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. päivä marraskuuta. Samalla vietämme myös lasten oikeuksien viikkoa, jonka tarkoituksena on avartaa ja selkeyttää jokaiselle meistä mitä lasten oikeudet todella tarkoittavat ja pitävät sisällään. Tänä vuonna lasten oikeuksien viikon teemaksi on valittu lapsen oikeus hyvään kohteluun, joka samalla myös kiteyttää suurimman osan lapsen muista oikeuksista. Vaikka hyvän kohtelun ominaisuudet ovat laajalti sisälletty mm. YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen, viranomaisten toimintaohjeisiin sekä KiVa-koulun valmennuspaketeissa, on jokaisella hyvinkin yksilökohtainen käsitys siitä, mitä hyvä kohtelu todella tarkoittaa.

Moni muistaa varmaan etenkin ala- ja yläasteajoilta, miksei jopa päiväkodista, ne kerrat, kun joku teki tai sanoi jotain, joka tuntui itsestä pahalta. Harvempi muistaa kuitenkaan niitä yksittäisiä pahantahtoisia letkautuksia, joita omille koulukavereille jaeltiin välituntien mittaan. Tätäkin harvempi on koskaan uskaltanut huomauttaa kenellekään siitä, että ne letkautukset satuttivat.

Hyvän kohtelun ollessa niinkin monimuotoinen ja kokonaisvaltainen käsite, voi joskus olla vaikea, etenkin lapsena ja nuorena, tietää mikä on toiselle ok ja mikä ei. Se, että lätkätreenien jälkeinen pukuhuonepiikittely tai punastumisesta nasevan kommentin heittäminen ei tunnu kaverin mielestä hauskalta, ei kuitenkaan tee hänestä millään tavalla huonompaa tai tylsempää ihmistä.

Moni varmasti tunnistaa läpi historian säilyneen aatteen, jonka mukaan paksumman nahan kasvattaminen ja ”satunnaisen kustannuksella pelleilyn” sietäminen on suotavaa. Jospa kuitenkin pitäisimme nuorten kesken lähtökohtana sitä, että paksumpaa nahkaa ei tarvitsisi kasvattaa, ainakaan niissä tilanteissa, joissa kaikilla pitäisi olla hauskaa ja hyvä olla.

Kehottaisinkin siksi kaikkia aina mahdollisuuden tullen kohtelemaan muita niin kuin haluaisit itseäsi siinä tilanteessa kohdeltavan. Näin voimme ainakin omin voimin pitää huolen siitä, että kaikki tuntevat itsensä hyvin kohdelluiksi.

Vaikka vastuu lapsen hyvän kohtelun turvaamisesta ja vaalimisesta onkin pääsääntöisesti aikuisilla, viranomaisilla ja valtiolla, on tärkeä muistaa, että todellinen hyvä kohtelu toteutuu vain, jos lapset ja nuoretkin kohtelevat toisiaan hyvin ja suojelevat toisiaan huonolta kohtelulta. Jokainen meistä, olimme sitten lapsia, nuoria tai aikuisia, voimme vaikuttaa siihen, kuinka hyvin lapsen oikeus hyvään kohteluun toteutuu. Minkälaisen olon luomme sille ihmiselle, joka viettää kansamme aikaa, on yksi harvoista asioista maailmassa, joka on täysin meidän käsissämme, olimme sitten kuinka vanhoja tahansa. Käyttäkäämme siis sitä vaikutusvaltaa hyvään. Vielä lapsivaltuutetun Elina Pekkarisen kauniita sanoja lainatakseni:

Muutos lähtee sinusta ja siitä yhteisöstä, jossa elät. Voitte yhdessä päättää, että meillä ei kiusata, meille ovat tervetulleita kaikki, eikä meillä kukaan jää yksin. Sinä voit olla se, joka toteaa koulumatkalla toiselle: ”mä olen sun kanssa”.

[helpful]

Erika

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

[helpful]

Kommentit

  1. Mahtava kirjoitus! Olen niin samaa mieltä, käytetään jokainen meidän vaikutusvaltaamme hyvän kasvattamiseen ja tehdään pieniä hyviä tekoja aina tilaisuuden tullen! Niillä pienillä teoilla saadaan paljon aikaan! Hyvää lasten oikeuksien viikkoa! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top