Tunnetaidot

Tunnetaidot ovat tärkeä arkinen osa meitä. Tunnetaitojen avulla tunnistamme, säätelemme ja hallitsemme meidän tunteita. Tunteet ovat osa meidän ajatteluamme sekä suuntaavat meidän ajatteluamme. Tunteita voidaan ilmaista kirjoittamalla, puhumalla sekä fyysisesti. Tunnetaitoja pystyy harjoittelemaan ja kehittämään pitkin elämää. Tunteet kertovat meille omasta itsestämme.

Tunnetaitoja voi harjoitella

Tunnetaitoja ja tunteiden ilmaisemista voi harjoitella, samoin kuin kaikkia muitakin taitoja. Tunteita on tärkeä oppia tarkkailemaan sillä tunteet vaikuttavat myös meidän toimintaamme. Tunteet eivät ole hyviä eivätkä pahoja. On tärkeä oppia tunnistamaan mikä aiheuttaa meille jotain tiettyä tunnetta esim. surua. Kaikkia tunteita saa tuntea, mutta tunteet eivät saa alkaa hallitsemaan meitä. Meidän pitää hallita tunteita. On myös tärkeää oppia hyväksymään kaikenlaiset tunteet.

Mitä tunteet ovat?

Tunteet ovat asioita mitä me tunnemme. Meillä kaikilla on perustunteet, jotka ovat yhteisiä meille kaikille. Perustunteita ovat esimerkiksi ilo, suru ja viha. Kaikki tunteet mitä tunnemme ovat tarpeellisia eikä mitään tunnetta tarvitse eikä oikein voi estää. Tunteet tulevat ja menevät ohi. Tunteen näkyvät ja tuntuvat mielen lisäksi myös meidän kehossamme. Tunteet voivat tarttua myös meistä toisiin, jolloin olisi hyvä miettiä miten voimme välttää tartuttamasta omat tunteemme ympärillä oleviin henkilöihin. Tunteet ovat myös osa vuorovaikutusta ja tulevat esille arjen tilanteissa ja keskusteluissa.

Tunteiden ilmaiseminen

Tunteita voi ilmaista monella eri tavalla. Tunteita voi ilmaista esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla sekä fyysisesti. Fyysistä tunteiden ilmaisua on muun muassa itkeminen, huutaminen, potkiminen, koskettaminen ja nauraminen. Kirjoittamalla tunteita itselle ylös voi saada hieman etäisyyttä tunteisiin sekä auttaa itseä ymmärtämään mitä tunteiden taustalla on, ja mikä saa juuri sen tunteen aikaan. Tunteita voi myös ilmaista puhumalla niistä  itselle turvalliselle ja luotettavalle henkilölle.

Miten kehittää tunnetaitoja?

Tunnetaitoja pystyy kehittämään ja opettelemaan. Jokainen hetki on tunnetaitojen harjoittelua. Tunnemme joka päivä erilaisia tunteita ja havainnoimme mitä ne tunteet ovat. Pyrimme tunnistamaan eri tunteita. Tunteiden tunnistaminen sekä sen tunnistaminen minkälaisissa tilanteissa joitain tiettyjä tunteita ilmenee, on tärkeä osa tunnetaitojen kehittämistä.

Tunnetaitoja joita voi harjoitella ovat esimerkiksi tietoinen ajattelu, tunteiden tarkkailu sekä niiden tilanteiden tunnistaminen, joissa tunteita nousee pintaa. Yksi mahdollinen keino on tunteiden kanssa oleminen ja niiden purkamaan kaikille turvallisella tavalla. Ahdistuneena voi ajatella tietoisesti, että vaikka nyt ahdistaa niin aina ei tule ahdistamaan. Voi myös ajatella, että vaikka nyt ahdistaa niin olen ihan turvassa eikä ole mitään hätää, vaikka tunne onkin ikävä. Tunteiden tarkkailua teemme koko ajan tiedostamatta sitä. Pyrimme tunnistamaan tunteita, joita tunnemme.

Miten purkaa tunteita turvallisesti?

Olisi tärkeää oppia purkamaan tunteita kaikille turvallisella tavalla siten että ei vahingoita itseä tai ympärillä olevia ihmisiä. Tunteet voivat purkautua monilla eri tavoin. Näitä voivat olla esimerkiksi itkeminen, nauraminen, huutaminen tai potkiminen sekä lyömisenä.  Tapoja on monia. Kuinka tunteet purkautuvat on hyvin yksilöllistä.

On tärkeää, että muut eivät vahingoitu siitä että tunteet purkautuvat. Turvallisia keinoja purkaa tunteita on esimerkiksi tyynyyn huutaminen, turvallisille ja luotettavalle henkilölle puhuminen, tunteiden ja ajatusten kirjoittaminen paperille tai liikunta missä hengästyy esim. juoksulenkki. Nämä keinot eivät vahingoita ympärillä olevia henkilöitä tai itseä.

 

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Emilia

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.