Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Jännittääkö yläkoulun aloittaminen? Tuleva yläkoululainen, lue nämä vinkit.

Yläkoulu on uusi ajanjakso elämässä ja on ymmärrettävää sekä yleistä, että se jännittää. Saatat mennä uudelle luokalle, josta tunnet vain pari tyyppiä tai et yhtäkään. Voi olla, että mietit, miten pärjäät kokeissa. On monia asioita, joiden vuoksi yläkouluun meno voi jännittää, mutta jännittäminen on täysin ok.

Tästä jutusta voit lukea muutaman vinkin yläkoulua varten.
_______________________________________________________

1. Muista, että yläkouluun tottuu nopeasti.

Muistan, kuinka pihalla olin ensimmäisinä päivinä yläkoulussa. En löytänyt oikeita luokkia uudessa koulurakennuksessa, muistanut opettajien nimiä tai tiennyt, mihin aikaan pitäisi mennä syömään. Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun yläkouluun ja sen käytäntöihin tottui.

2. Koulutöistä selviää, kun jaksaa vähän nähdä vaivaa.

Luulin ennen yläkoulua, että koulutöitä olisi kauhean paljon ja kaikki vaikenisi hirveästi. Näin ei kuitenkaan ollut. On totta, että koulutyö lisääntyy, mutta muutos ei ole niin suuri kuin jotkut pelottelevat. On monia tapoja, joilla voi parantaa koulumenestystä, kuten kuuntelemalla tunneilla, viittaamalla, tekemällä läksyt ja aloittamalla kokeisiin luvun ajoissa. Loppujen lopuksi pienellä vaivalla pääsee pitkälle.

3. Panosta kouluun alusta lähtien.

Monet saattavat ajatella, ettei seiskaluokan koulumenestyksellä ole mitään väliä. Tämä ei kuitenkaan ole täysin totta. Kun opiskelet, rakennat pohjaa aina vaikeammile asioille, joita opiskellaan tulevilla luokka-asteilla. Lisäksi joitakin aineita arvioidaan päättötodistuksessa katsomalla kaikkien kolmen yläkouluvuoden numeroita. Tämän vuoksi ei kannata ajatella, että vain ysiluokalla olisi merkitystä.

4. Älä ota liikaa paineita koulumenestyksestä

Vaikka kouluun kannattaa panostaa, ei kannata stressata arvosanoista. Joskus kokeet menevät huonommin ja jotkut aineet tuntuvat vaikeammilta kuin toiset. Yläkoulu kestää kuitenkin kolme vuotta, joten mokaaminen aina välillä ei ole niin vakava asia ja niin käy kaikille.

5. Uskalla olla oma itsesi

Vaikka neuvo kuulostaa todella kliseiseltä, se on täysin totta. Varsinkin yläkoulun alkutaipaleella monet haluavat olla mahdollisimman samanlaisia kuin muut, koska halutaan kuulua joukkoon. Mitä pidemmälle yläkoulua päästään, sitä useampi ymmärtää, kuinka omanlaisuus ei ole huono asia vaan ennemmin juuri hyvä asia. Älä mene mukaan kiusaamiseen tai päihteiden käyttämiseen ryhmäpaineen vuoksi. Älä myöskään koita muuttaa tyyliäsi, kiinnostuksen kohteitasi tai luonnettasi kavereiden toivossa. Aidot ystävät hyväksyvät ihmisen sellaisena kuin hän on.

6. Apua saa pyytää.

Koulun aikuiset ovat koulussa nuoria varten. Joten, jos et löydä seuraavan tunnin luokkaa, voit hyvin kysyä apua. Jos vaikka matematiikka ei onnistu, voit pyytää tukiopetusta. Jos sinua jätetään ulkopuolelle tai kiusataan, uskalla kertoa koulussa olevalle aikuiselle. Avun pyytäminen voi joskus tuntua suurelta asialta, mutta yleensä apua pyytäessä kaikki järjestyy hyvin ja helposti.

Emilia

Nuortennetin toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top