Nuoret: Onko sinulla kysymys vanhempien erosta?

Nimetön

Hei,

Olemme koonneet https://www.nuortennetti.fi/ihmissuhteet/vanhempien-ero/100-asiaa-erosta/ -sivustolle 12-17 -vuotiaiden kysymyksiä vanhempien erosta. Onko sinun mielessäsi asia vanhempien erossa, joka mietityttää? Kysy ja keskustele täällä rohkeasti.

Nuortennetin valtaa jo viidettä(!) kertaa pääsiäisen jälkeen 14.4.-17.4.2020 Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Venyvä-hanke ja Kasper Kasvatus-Perheneuvonta ry. Heillä on nuorten erovaikuttamisen ryhmä, jossa on vanhempien eron itse kokeneita nuoria. He ja erotyön asiantuntijat vastaavat kysymyksiin tällä palstalla valtauksen aikana lähes reaaliaikaisesti ja muina aikoina kahden viikon sisällä kysymyksen julkaisusta.

Osa kysymyksistä vastauksineen lisätään myös 100 asiaa erosta -sivulle tänne Nuortennettiin, johon linkki ylhäällä.

Lämpimin terveisin,
Nuortennetin ylläpito

EDIT: Viestiä muokattu 7.1.2019 ja lisätty uusi valtausaika + aikajänne vastauksen saamiselle. :)

p13

voin antaa vinkin jos vanhemmat eroo mun kin on eronnu

älkäää jääkö mietiin sitä vaan uudet tuulet eikun menoks

Nea L.

Mitä mun pitäs tehä kun mun vanhemmat ovat eronneet sillo kun mä olin ihan pieni ja mua vähän mietityttää miks ne eros

Nuortennetin yllapito

Hei kaikki,

Tänne tästä lähin tulevat kysymykset toimitetaan Nuorten erovaikuttajien verkoston vastattaviksi ja niihin pyritään saamaan vastaus 2 viikon sisällä niiden julkaisusta. Myös te kaikki muut nuoret voitte vastailla toistenne kysymyksiin vanhempien erosta ja keskustella täällä aiheesta.

Kiitos Nea L. viestistäsi, se toimitetaan mahdollisimman pian Nuorten erovaikuttajien verkoston nuorille.

Lämpimin terveisin,
Nuortennetin Ylläpito

S

Munkin vanhemmat eros kun olin pieni enkä oikeestaan muista siitä hirveesti mitään. Vaikka sillon mulle jo kerrottiin ainakin joitain eron syitä, oon vielä myöhemmin niistä vanhempien kanssa puhunut. Jos vanhemmat ei ite ota asiaa esille niin kannattaa vaan rohkeesti kysyä! Vanhemmat saattaa varmaan myös luulla ettei sua enää näin monen vuoden jälkeen kiinnosta. Uskon, että vanhemmat ihan mielellään kertoo sulle ja saa ehkä siinä samalla omaa sydäntä avattua!

Pilkku

Vanhemmat nyt vasta asumuserossa, vaikka luulin heidän jo hakevansa kunnollista avioeroa. Saattaa kyllä johtua siitäkin, että äitini ei ole mielenterveydeltään kunnossa eikä halua hoitoa ja haluaisi isän maksavan rahaa (ei minin mielestäni tarpeellista, sillä isällä ei ole tällähetkellä vakituista omaa kotia ja auto on ihan räsänä kuns itä rahaa ei ole ja kaikki tulos menee laskuihin yms) ihan julmetusti.

Olisi hauskaa tietää kuinka typerä aikuisen pitää olla kun alle koulu ikäinen sanoo että hankkisivat avioeron kun kohta alkaa lyöminen (onneks ei ole alkanut). Ilmeisesti isä halus pysyä naimisissa, jotta vois pysyä mun elämässä ja että mul olis ollu ”parempi lapsuus” sekä osaltaan mun terveydellisistä syistä.

Nuorten erovaikuttajaryhmän ohjaaja

Kiitos Pilkku viestistäsi!

Ero on usein suuri ja vaikea päätös vanhemmille, eikä huonostakaan suhteesta ole aina helppo lähteä. Eroon liittyvien asioiden päättäminen ja eron jälkeisen elämän järjestely voi viedä aikaa. Usein vanhemmat myös ajattelevat, että haluavat lasten takia pysyä yhdessä.
Silloin kun perheen yhteisessä elämässä on hankaluuksia tai vanhemmilla paljon riitoja, on tavallista että lapsi tai nuori toivoo vanhempien eroavan. Vanhempien riidat voivat olla lapselle ja nuorelle pelottavia. Ja silloin ero on usein myös helpotus lapselle.

Kerroit, että arvelet isän haluavan pysyvän suhteessa, että hän pysyisi sinun elämässäsi. Olet varmasti tärkeä isällesi, kun arvelet hänen pelkäävän menettävänsä sinut erossa. Lähtökohtaisesti eron jälkeen lapset näkevät molempia vanhempiaan, yhä useammin myös asuvat vuorotellen molempien vanhempien luona. Aina tällainen järjestely ei kuitenkaan ole mahdollista.
Lastenvalvoja on viranomainen, joka auttaa vanhempia sopimaan mm. lapsen elatuksesta, tapaamisista ja asumisesta eron jälkeen. Hänen tehtävänään on varmistaa, että sovitut asiat ovat lapsen edun mukaisia.

Viestistäsi välittyy toive siitä, että toivoisit vanhempiesi eroavan. Olet ilmeisesti pienempänä yrittänyt puhua heille siitä? Vanhempien parisuhteen päättyminen on aina aikuisten päätös, mutta on tärkeää, että sinun kokemuksesi tilanteesta tulisi kuulluksi. Jos puhuminen tuntuu vaikealta tai sinua ei kuunnella, niin voisitko kirjoittaa heille vaikka kirjeen?
Voi olla hyvä puhua myös jonkun toisen aikuisen, vaikkapa koulukuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa, ettei asiaa tarvitsisi kantaa yksin.

Oli tosi kiva, että löysit tämän keskustelupalstan ja kirjoitit tänne! Jos sinulle tulee lisää kysymyksiä tai ajatuksia, niin tänne voi jatkossakin kirjoitella! :)

Terveisin Salla ja Piritta ( Nuorten erovaikuttajaryhmän ohjaajat Kasper ry:stä & VeNyvä-hankkeesta)

Pilkku

Vastauksena yllä olevaan viestiin.

Olen siis melkein 16 ja tätä on ollu mun elämää yli 10 vuotta. Kaikki vaa kärjisty kun äiti pakko muutti meidät sen isovanhempien koti-kylä-kaupunkiin. Se ei suostu luopuun sen oikeuksista muhun jos ne eroiskin virallisesti. Oon nimittäin sen tapa saada sen asemansa takas perheessään. Mun sukulaiset on kaikki ihan hulluja ja molempien vanhempien puolella on ollu kaikenlaista. Ollaan siis molemmilla puolia sukua se ”mustalammas” ja oon se lapsi jota serkut säälii kun ne tietää vaan osan siitä, kuinka pahaa meidän elämä on.

Jos joku aikuinen vielä ajattelee, että kirjeitten kirjotus auttaa tässä tilanteessa, niin hieman itse olen huolestunut jos suoraan sanon. Kuraattori tietää asiasta (ja muutama muukin), mutta ei tee asialle mitään (omasta pyynnöstä).

Molemmat vanhemmista tietää et ero on iso asia ja isä kohtelee asiaa aivan asiallisesti, miten aikuisen kuuluukin. Se kuuntelee kun oon puhunu tästä avio jutusta avoimesti ja on monesti sanonu että se haluis asioiden olevan ihan erilailla. Ja on sanonu, että yritti saada äidin hoitoon, mut se (äiti) ei suostunu. Iskä siis haluais et oltais tavallaa normaalimpi perhe. Hän myöskin tajuaa, että mulla on vakava masennus ja tietää enemmän mun omasta mielenterveydestä kuin mun äitini.

Äiti yrittää manipuloida mua vihaamaan isääni (hehheh ei näytä onnistuvan) ja on kieltäny mua harrastamasta ratsastusta. Mainitsen sen myös koska olisin halunnut olla unelma ammatiltani kilparatsastaja tai ratsastuksenopettaja. En pysty enään toteuttamaan sitä unelmaa. Syynä tähän oli hänen vihansa hevosia (ja mun lempi asioita) kohtaan ja myös mun menkat. Ilmeisesti menkkojen takia ei saa enää toteuttaa unelmia. Hän on myös tyyppiä ”Kirkossa pitää olla kaikki iho piilossa tai joku tulee hyväks käyttään sua”. Olen ateisti (uskonnoton) ja hän pakottaa mua uskontoon ja melko konservatiivisena mieluummin hyväksyisi ei-heteron tyttären, kuin uskonnottoman. Se ei ole terve ihminen. Yks sen ongelmista on hamstraaminen. Meillä oli melki viis vuotta huushollin ainoossa makkarissa yli 11 kassia täynnä pelkkiä sanomalehtiä ja mainoksia. Ne on onneks kadonnu muualle. Hän ei suostu tajuamaan, että mun masennus on oikeesti hälyttävän vakava (kyllä, saan apua, ei tarvitse siitä neuvoa) ja et lähtö olis tullu vuosia sitten jos mun kaverit ei olis ollu mun elämässä.

Voin luvata teille aikuisille, että kirjeet ei täällä toimi, vaan aikuisten psykologi ja joku joka suostuis tekemään viralliset ero paperit ja nopeesti. Mieluummin asuisin laitoksessa kuin olisin täällä kuuntelemassa hullujen puheita. Joka ikiseen tapaukseen ei voi puuttua tai antaa neuvoja lepsusti, vaan oikeesti järeemmällä kädellä. Pahoittelut jos tuli sanottua tylysti ja shokkaavasti, mut näin ne asiat on.

Vastaa aiheeseen: Nuoret: Onko sinulla kysymys vanhempien erosta?
Huomioithan että keskusteluareenan viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Periaatteiden vastaisia viestejä ei julkaista. Työntekijät moderoivat viestit kaksi kertaa viikossa, joten viestisi julkaisemisessa saattaa kestää joitakin päiviä.