Ärsyttävä äitipuoli

Olen 14-vuotias tyttö ja oon asunu mun isän luona vanhempien erosta lähtien, joka tapahtu mun ollessa 11-vuotias. Pari vuotta sitten isä alko seurustella yhen naisen kanssa ja sitä tuntu kiinnostavan enää vaan se nainen! Sitten ne muutti yhteen. En kestä mun äitipuolta! Nyt se yrittää ottaa mun äidin paikan ja määräillä mua. En haluu enää olla kotona ku se on siellä! Mitä mun pitäis tehdä?

Olet joutunut kokemaan suuria muutoksia muutaman vuoden sisällä. Vanhempien ero itsessään on jo todella iso asia. Vanhempien eron sureminen ja käsitteleminen on todella tärkeää, jotta pystyy jatkamaan elämässään eteenpäin. Voi tuntua kurjalta, jos toinen vanhemmista löytää nopeasti uuden kumppanin joka vie vanhemman kaiken huomion. Silloin voi kokea tulleensa hyljätyksi, vaikka vanhempasi varmasti rakastaa sinua yhtä paljon kuin ennen.

Uuteen perheenjäseneen tottuminen ei tapahdu yhtäkkiä. Oletko ehtinyt tutustumaan rauhassa äitipuoleesi? Millainen hän on? Uuteen perheenjäseneen tutustuminen vaatii aina aikaa. Tilanteeseen liittyy usein mustasukkaisuuden ja syrjäytetyksi tulemisen tunteita. Mukavakin ihminen voi tuntua aluksi täysin mahdottomalta. Omat vaikeatkin tunteet olisi hyvä pystyä läpikäymään, ennen kuin pystyy rauhassa tutustumaan uuteen ihmiseen. Voisitko jutella tunteistasi ja tilanteesta isäsi kanssa? Olisi hyvä, jos pystyisit kertomaan hänelle rehellisesti, miltä sinusta tuntuu. Hän voisi puolestaan puhua äitipuolellesi asiasta. Entä olisiko lähipiirissäsi joku muu aikuinen, jonka kanssa voisit jutella? Voit esimerkiksi kääntyä koulukuraattorin puoleen, jos tilanne ei ratkea.

Äitipuolesi on tuonut varmasti mukanaan uusia tapoja ja tottumuksia, jotka eivät ole sinulle tuttuja. Jos perheen sääntöjä ei ole yhdessä keskusteltu ja sovittu, eri tapojen ja tottumusten yhteentörmäyksiltä ei voi välttyä. Kireässä ilmapiirissä on jokaisen hankalaa olla, ja asiaan olisi tärkeää saada muutos. Tilanteen haastavuutta lisää se, ettei sinulla ole yhteistä historiaa ja kokemuksia äitipuolesi kanssa. Tämän vuoksi voi tuntua vaikealta ottaa määräyksiä häneltä vastaan.

Onnistuisitteko sopimaan yhdessä kaikkien perheenjäsenten kesken perheen uusista, yhteisistä säännöistä ja jokaisen roolista perheessä? Se selkeyttäisi tilannetta. Vaikka äitipuolesi ei ole vanhempasi, hänen tehtävänään on toimia perheessä toisena aikuisena. Voisitte vaikka sopia, että isäsi hoitaa esimerkiksi elämäsi suurimmista asioista päättämisen. Yhdessä
sovitut säännöt helpottaisivat myös äitipuolesi roolia. Samalla sinusta voisi tuntua helpommalta ottaa vastaan äitipuolen antamia ohjeita, kun säännöt olisi yhdessä sovittu.

Jokainen varmasti toivoisi, että asiat voisivat sujua mukavasti.  Tilanne on kaikille osapuolille haastava. Sinun ei tarvitse heti tykätä äitipuolestasi. Hänelle kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus. Äitisi paikkaa ei hän eikä kukaan muukaan voi ottaa. Äitisi pysyy aina äitinäsi, vaikka asuisitkin äitipuolesi ja isäsi kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu