Seurustelua netissä

Netti tarjoaa mahdollisuuksia ihmissuhteille – niin kaveri- kuin seurustelusuhteillekin. Netin kautta voi tutustua uusiin ihmisiin ja olemassa olevia ihmissuhteita voi syventää.

Nettiseurustelussa on hyvä huomioida muutamia juttuja:

  • Pikaviestimet, some ja nettipalvelut ovat kommunikoinnin tapoja. Netissä on kuitenkin helpompaa huijata ja valehdella kuin kasvokkain. Arvioi kaikkia nettikeskusteluja ja keskustelukumppaneita kriittisesti. Unelmiesi prinsessana tai prinssinä esiintyvä tyyppi saattaa olla kuka tahansa.
  • Lähetä kavereille ja seurustelukumppanille vain sellaisia kuvia tai videoita joita voisit näyttää vanhemmillesikin. Aina on olemassa riski, että kuva päätyy vääriin käsiin ja lähtee leviämään. Vaikka alastonkuvien ottaminen ja lähettäminen kumppanille saattaa tuntua jännittävältä ja kiihottavalta, kannattaa miettiä, mitä voi tapahtua, jos seurustelu päättyy. Voiko toinen osapuoli käyttää kuvia kiristyksen välineenä tai lähettää eteenpäin?
  • Onko kuviasi tai tietojasi levitelty ilman lupaa? Yrittäkää selvittää asia ensin asianomaisen kanssa. Voi olla, että hän ei ole tajunnut tekevänsä mitään väärää. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä nettisivuston ylläpitoon tai johonkin aikuiseen, esimerkiksi vanhempaan tai opettajaan, joka osaa auttaa ja viedä asiaa kanssasi eteenpäin.
  • Mieti, missä treffaat nettitutun. Ota kaveri mukaan ja sovi ensimmäinen tapaaminen julkiselle paikalle, esimerkiksi kahvilaan tai kauppakeskukseen.
  • Älä usko nettituttuasi, jos hän kehottaa sinua pitämään suhteenne salassa. Oikea ystävä ei koskaan tekisi sellaista – miksi ihmeessä ystävyyttä tai seurustelua pitäisi salata?
  • Oletko joutunut seksuaalisen kaltoinkohtelun kohteeksi netissä? Kaltoinkohtelua on esimerkiksi se, että pakottaa toista katsomaan seksiin liittyviä asioita tai vihjailee seksuaalissävytteisesti. Kaltoinkohtelusta kannattaa aina ilmoittaa aikuiselle. Ottakaa tarvittaessa yhdessä yhteys poliisiin, jos epäilette rikosta. Voit myös soittaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen ja jutella maksutta luotettavan aikuisen kanssa, p. 116 111.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu