Valmis seksiin?

Ennen kuin alkaa miettiä seksikokeiluja, on hyvä muistaa, että…

  • Seksin maailmaan ei kannata turhaan kiirehtiä, sillä seurustelusta ja läheisyydestä voi nauttia muutenkin.
  • Jokaisella on seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Seksuaalisuuden saralla ei tarvitse tehdä mitään sellaista, jota ei itse halua.
  • Omia tuntemuksiaan kannattaa kuunnella. Aina voi sanoa EI.
  • Jokaisella on oikeus suojella itseä ja kunnioittaa omia periaatteitaan ja rajojaan.
  • Jokainen etenee seksuaalisuuden alueella omassa tahdissaan.
  • Liian aikaiset seksikokeilut saattavat ennemminkin hajottaa kuin rakentaa.
  • Seksi ei ole mikään pakkosuoritus tai ”kuuluu vaan asiaan” -juttu.

Suomessa myös lain avulla pyritään takaamaan, että jokainen nuori saa elää tämän kehitysvaiheensa mahdollisimman turvallisesti. Siksi seksin harrastaminen alle 16-vuotiaan kanssa on kielletty. Nuorten väliset tasavertaiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat kuitenkin käytännössä sallittuja.

Seksuaalisuuden portaiden (linkki sivun alareunassa) avulla voi tarkastella, missä vaiheessa on itse menossa. Suuteleminen on ison askeleen päässä kädessä pitämisestä. Suudella voi monella tavalla ja oman rakkaan kanssa voi kokea suudellessa ihanaa läheisyyttä.

Hyväilyseksi eli petting

Hyväilyseksi eli petting on iso harppaus seuraavalle portaalle, sillä silloin on oltava jo rohkaistunut jakamaan kehoaan oman rakkaansa kosketukselle. Kiihottuminen on mukavaa tunnetta, jota suuteleminen ja käsien vaeltaminen iholla aiheuttaa. Hyväilyseksissä kumppanit voivat opetella, mikä tuntuu toisesta hyvältä, eikä yhdyntöihin ole vielä mikään kiire. Hyväilyseksissäkin on tärkeää molempien tietää, että hyväilyt saa ja pitää lopettaa, jos jommastakummasta tuntuu siltä.

Kuuntele omia tunteita

Moni arkailee pitkään omaa kehoaan, ja sitä tunnetta kannattaa kuunnella. Kannattaa jutella oman rakkaan kanssa. Jos häntä todella rakastaa, jaksaa kyllä odottaa hänen omaa, oikeaa kypsymistään. Unelmat ja fantasiat ovat kaikille sallittuja, joten niistä on hyvä opetella nauttimaan ensin. On myös hyvä muistaa, että aivot ovat tärkein sukupuolielin!

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu