Jatkuvaa riitelyä siskon kanssa

Olen 14-vuotias tyttö. Minulla on huonot ja riitaisat välit kaksi vuotta vanhemman isosiskoni kanssa. Itse olen rauhallinen ja mukava, hän on taas tosi kiivas ja helposti suuttuva. Hän kiusaa ja määräilee minua jatkuvasti. Hänellä ei ole kavereita, toisin kuin minulla. Joskus meillä on ihan kivaakin, mutta ne hetket on harvassa. Miten saisin meidän välit paremmiksi?

On varmasti raskasta joutua jatkuvasti riitoihin siskon kanssa. Usein sisarusten erilaiset luonteet aiheuttavat yhteentörmäyksiä. Isommat sisarukset saattavat määräillä ja kiusata pienempiään. Pienet nahistelut ovat hyvin tavallisia sisarusten välillä, mutta jos riidat ovat jatkuvia, on asialle tärkeää tehdä jotain.

Millaisia ovat ne tilanteet, jolloin teillä on kivaa? Mikä silloin on eri lailla? Entä miten puolustaudut niissä tilanteissa, joissa siskosi alkaa sinua kiusaamaan tai määräilemään? Uskallatko sanoa hänelle vastaan? Vai suostutko siskosi määräilyihin? Voisit sanoa siskollesi jämäkästi, että sinusta tuntuu todella kurjalta se tapa, jolla siskosi kohtelee sinua. Voit sanoa tiukasti, että et ota enää vastaan hänen määräilyjään.

Kerroit, ettei siskollasi ole kavereita. Hänestä tuntuu varmaan kipeältä, ettei hänellä ole ystäviä samalla tavalla kuin sinulla. Voi olla, että hän on sinulle kateellinen ja purkaa pahaa oloansa sinuun. Se ei kuitenkaan ole oikein sinua kohtaan.

Voisit yrittää jutella siskosi kanssa asioista silloin, kun teillä ei ole riita päällä. Jos keskustelu muuttuu helposti riidaksi, voit kirjoittaa hänelle vaikkapa kirjeen tai meilin. Voisit kertoa, että toivoisit voivasi olla sovussa hänen kanssaan. Voisit kysyä, mikä siskoasi ärsyttää ja miksi hän käyttäytyy sinua kohtaan kurjasti. Voit myös sanoa, että sinusta on kurjaa, ettei siskollasi ole kavereita ja toivoisit, että hän voisi löytää sellaisia. Kerro, että sinulla on välillä myös mukavaa hänen kanssaan ja toivoisit sellaisia tilanteita enemmän. Todennäköisesti siskosikin toivoisi, että teillä voisi olla kivempaa yhdessä.

Voisit keskustella asiasta myös vanhempiesi kanssa. Olisi hyvä, jos voisitte keskustella asiasta rauhallisesti. Todennäköisesti vanhempasikin ovat väsyneet jatkuvaan riitelyynne. Millä tavalla he ovat niihin puuttuneet ja voisivatko he auttaa välienne selvittelyssä?

Toivottavasti saatte pian muutoksen tilanteeseen ja välit siskosi kanssa muuttuvat paremmiksi. Sisaruussuhteet ovat niitä ihmissuhteita, jotka ovat olemassa koko elämän. Niihin on hyvä panostaa!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu