Kiusaamisesta kertominen

Olen masentunut. Mua kiusataan joka päivä koulussa, koska oon läski ja ruma. Musta tuntuu, ettei mun elämässä ole mitään tarkoitusta. Mä itken joka ilta itseni uneen. Mulla on yksi hyvä ystävä, joka ymmärtää mua ja se sanoi, että mun pitäis hankkia apua. Mä tiedän, et mun pitäis tehdä niin, mut mä en millään uskalla!

Ei ole ihme, että sinusta tuntuu pahalle, jos sinua päivittäin haukutaan. Kiusaaminen on aina väärin, eikä kenenkään pitäisi kokea sitä.

Sinulla on oikeus käydä koulua rauhassa. Laki velvoittaa koulua järjestämään oppilaille turvallisen kouluympäristön sekä laatimaan suunnitelman kiusaamisen ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Rehtori viime kädessä vastaa siitä, ettei ketään kiusata koulussa. Älä siis alistu tilanteeseen vaan hae itsellesi apua.

Oletko kertonut koulussa opettajalle, että sinua kiusataan? Voit mennä puhumaan opettajasi kanssa esimerkiksi tunnin jälkeen ja sanoa, että haluat puhua kahden kesken. Voit myös mennä juttelemaan jossain sellaisessa tilanteessa, jossa kiusaajia tai muita henkilöitä ei ole läsnä tai voit mennä tapaamaan häntä opettajanhuoneeseen.

Voit kertoa opettajalle kuka sinua kiusaa ja millaisia vaikutuksia sillä on elämääsi. Mikäli sinusta tuntuu vaikealta puhua opettajan kanssa, voit kirjoittaa hänelle kirjeen. Jos et halua puhua opettajan kanssa, niin puhu koulukuraattorin tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Jos ystäväsi on samassa koulussa, voit pyytää hänet mukaan keskustelemaan.

Tietävätkö vanhempasi tilanteestasi? On tärkeää, että vanhempasi tietävät millaista sinulla on koulussa ja miltä sinusta tuntuu. Voit saada vanhemmiltasi arvokasta tukea, ja jos haluat niin vanhempasi voivat olla yhteydessä opettajaan, kuraattoriin tai terveydenhoitajaan. Muista, että sinä olet ainutlaatuinen ja arvokas ihminen!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu