Miten uskaltaisin puuttua kiusaamiseen?

Tunnen oloni tosi kurjaksi, sillä olen joutunut tilanteeseen, jossa minusta on tullut osallinen koulukiusaamiseen. Luokallamme on poika, jolla ei ole oikeastaan yhtään ystävää. Muut luokkani oppilaat, etenkin muut pojat, ovat alkaneet nyt pahasti kiusata häntä mm. nimittelemällä, välillä piilottamalla hänen tavaroitaan ja jättämällä hänet porukan ulkopuolelle.

Minusta tuntuu pahalta tämän yksinäisen pojan puolesta, mutta en silti halua tai uskalla puolustaa häntä, sillä tiedän että joutuisin sitten itsekin kiusatuksi. Miten saisin tämän loppumaan ilman, että minustakin tulee kiusattu? Opettajille en halua mennä kertomaan, sillä tiedän että siinä tapauksessa saan koulussa ikuisen kantelupukin leiman.

On luonnollista, että tunnet oman olosi kurjaksi, sillä olet joutunut luokassasi hankalaan tilanteeseen. On hienoa, että tunnistat itse, että tällainen käytös yhtä oppilasta kohtaan on väärin ja tiedostat, että sinun pitäisi tehdä jotain. Oma pohtimisesi ja halusi auttaa kiusattua osoittaa, että olet hyvin ymmärtäväinen ja pystyt asettumaan toisen asemaan.

On aivan ymmärrettävää, että olet huolissasi siitä, miten sinulle käy, jos asetut kiusatun oppilaan puolelle. Koulukiusaamisessa on kyse koko koululuokkaan vaikuttavasta ryhmäilmiöstä, jossa keskeistä on luokan

keskinäiset valtasuhteet. Kiusaaja hakee usein käytöksellään valtaa ja suosiota ryhmässä. Luokassa, jossa on koulukiusaamista, esiintyy aina pelkoa, sillä jonkun tuleminen kiusatuksi tarkoittaa samalla sitä, että joku toinen on välttynyt siltä. Kiusaamisesta kertominen voidaan kokea oppilaiden keskuudessa kanteluksi ja oman ryhmän ”pettämiseksi”; se rikkoo oppilaiden keskinäisiä ääneen lausumattomia sääntöjä. Näitä sääntöjä rikkoessaan oppilas on vaarassa joutua itsekin kiusatuksi ja jätetyksi porukan ulkopuolelle.

Sinun kannattaisi kuitenkin kertoa kiusaamisesta opettajalle, sillä kuvaamasi kaltainen kiusaaminen on juuri sellaista hienovaraista kiusaamista, joka ei näy helposti ulospäin. Näin ollen opettajien on paljon vaikeampi huomata tällainen kiusaaminen kuin oppilaiden. Voit vaikka pyytää jonkun oppilaan mukaan puhumaan opettajalle, jotta tilanne ei jää yksin sinun harteillesi. Onko koulussasi tukioppilastoimintaa? Tukioppilaat toimivat kouluyhteisössä vertaistuen antajina ja heitä voi hyvin pyytää tueksi kertomaan asiasta opettajalle, vaikka he eivät olisikaan omalla luokallasi ja suoraan tekemisissä tämän kiusaamistapauksen kanssa.

Koulun henkilökunnan joukossa on aina tiettyjä nimettyjä henkilöitä, joille kiusaamistapausten selvittely kuuluu. Voit kertoa kiusaamisesta kenelle tahansa koulun aikuiselle ja pyytää häntä viemään asiaa eteenpäin sovitulla tavalla. Voit pyytää aikuisia hoitamaan tilanteen niin, että sinun osuutesi ei paljastu. Voit myös kertoa tilanteesta omille vanhemmillesi ja pyytää heitä ilmoittamaan tilanteesta kouluun niin, että sinun osuutesi tilanteessa ei tule ilmi.

Muista, että ei vaadita rohkeutta kulkea porukan mukana, mutta kiusatun puolustamiseen kylläkin. Viemällä asian eteenpäin voit tehdä elinikäisen palveluksen luokkatoverillesi, sillä koulukiusaaminen voi jättää oppilaaseen ikuiset jäljet ja vaikeuttaa elämään myöhemmin monella tavalla.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu