Kysyttyä koulusta ja työstä

Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumiin ja Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista kysymyksistä, joita kysytään usein tai jotka vaativat asiantuntijan vastauksen. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta tekemää yhteydenottoa. Vastaukset ovat MLL:n työntekijän laatimia.

Yläkouluun meno pelottaa

Aloitan ensi vuonna seiskalla uudessa koulussa ja mua pelottaa kun oon kuullut joitain huhuja mun uudesta koulusta. Kuulin myös, ettei kaikki mun kaverit välttämättä tule enää samalla luokalle ja muutenkin kaikki jutut on ihan uusia. Eli mitä kaikkee yläkoulussa tapahtuu ja mitä voin tehdä, jos oon ihan pihalla kaikesta?

Lue vastaus tästä.

Epäreilu arvosana

Sain matematiikasta todistukseen kasin, vaikka olisin ansainnut ysin. Opettaja sanoi, että en ole ollut tunneilla aktiivinen, vaikka viittaan joka tunnilla. Epäreilua!

Lue vastaus tästä.

Koulun vaihtaminen

En haluaisi jatkaa lukiossa, vaan vaihtaa ammattikouluun. Olen jutellut vanhempien kanssa, mutta heidän mielestä tuhlaisin lahjojani ammattikoulussa. Voinko vaihtaa koulua ilman vanhempien lupaa?

Lue vastaus tästä.

Yksin asuminen ja rahatilanne

Muutan toiselle paikkakunnalle asumaan lukion alkaessa ja pelottaa, miten pärjään. Mun vanhemmat tienaa myös niin paljon, et en saa opintotukea, mut en haluaisi olla riippuvainen heistä, kun rahasta tulee aina kinaa. Mitä voin tehdä?

Lue vastaus tästä.

Koulu ei kiinnosta

Oon lintsannut tänä vuonna monta kertaa koulusta. Osaan esittää hyvin sairasta, ja äiti antaa mun jäädä kotiin aina kun vaan sanon, että mulla on paha olla. Oon tipahtanut kärryiltä koulussa ja tuntuu entistä enemmän siltä, että en halua mennä kouluun. Mitä mä voin tehdä?

Lue vastaus tästä.

Keskittymisvaikeuksia

Mun on vaikea keskittyä koulussa opiskelemiseen. En jaksa kuunnella opettajaa, vaan mietin kaikkea muuta. Voiko jollain lääkkeillä parantaa keskittymiskykyä?

Lue vastaus tästä.

Armeija, sivari vai jotain muuta?

Mä täytän parin kuukauden päästä 18 ja mulle tuli lappu kutsunnoista. Mua ei kiinnosta armeija eikä sivarihommat. Musta on ihan epäreilua, että joutuisin heittämään hukkaan yhden vuoden mun elämästä, kun voisin senkin ajan opiskella tai tehdä töitä. Mitä mä voin tehdä?

Lue vastaus tästä.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu