Armeija, sivari vai jotain muuta?

Mä täytän parin kuukauden päästä 18 ja mulle tuli lappu kutsunnoista. Mua ei kiinnosta armeija eikä sivarihommat. Musta on ihan epäreilua, että joutuisin heittämään hukkaan yhden vuoden mun elämästä, kun voisin senkin ajan opiskella tai tehdä töitä. Mitä mä voin tehdä?

Suomessa on miehille määritelty laissa pakollinen asevelvollisuus, jonka voi suorittaa joko asepalveluksena tai siviilipalveluksena. Asepalvelus eli armeija kestää vähintään puoli vuotta ja siviilipalvelus 12 kuukautta. Asevelvollisuudesta voi saada vapautuksen terveydellisistä syistä kuten fyysisen tai psyykkisen sairauden vuoksi. Tästä tulee olla lääkärin todistus. Siviilipalveluksesta lasketaan osa työkokemukseksi, joten siitä voi olla hyötyä työtä hakiessa ja ammatin valinnassa.

Mikäli kieltäytyy suorittamasta asepalvelusta tai siviilipalvelusta, siitä tuomitaan vankilaan noin 6 kuukaudeksi. Tuomion saa suorittaa avovankilassa, joka mahdollistaa esimerkiksi opiskelun tuomion aikana. Vain nämä vaihtoehdot ovat Suomessa miehille mahdollisia, pois lukien Jehovan todistajat, jotka on vapautettu asepalveluksesta. Heidän tulee kuitenkin esittää todistus uskontokunnastaan vuosittain.

Asepalvelus tai siviilipalvelus voi tarjota mahdollisuuksia, joita ei muuten elämässä saisi. Esimerkiksi siviilipalvelus voi antaa mahdollisuuden tutustua etukäteen alaan, jota aikoo opiskella, tai saada työkokemusta joltain aivan toiselta alalta. Siviilipalveluspaikan voi hakea itse itselleen, eikä sitä välttämättä tarvitse valita olemassa olevien palveluspaikkojen listasta. Mikä olisi sellainen paikka, jossa haluaisit työskennellä? Lisätietoa: www.sivarikeskus.fi/fi/etusivu

Armeija puolestaan voi tarjota mahdollisuuden kehittää taitoja, joista voi myöhemmin työelämässä olla suuresti hyötyä – esimerkiksi ryhmätyö- ja johtamistaitoja. Monet muistelevat vielä vanhoina armeija-aikojaan.

Punnitse eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia ja tee päätös. Kyse ei kuitenkaan ole kuin vain minimissään puolesta vuodesta elämässäsi. Nämä kokemukset voivat antaa sinulle paljon, joten mieti myös niiden hyviä puolia.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu