Keskittymisvaikeuksia

Mun on vaikea keskittyä koulussa opiskelemiseen. En jaksa kuunnella opettajaa, vaan mietin kaikkea muuta. Voiko jollain lääkkeillä parantaa keskittymiskykyä?

Kerrot, että sinun on vaikea keskittyä tunneilla. Aina ei voi jaksaa istua pitkään paikalla ja kuunnella, mutta jos asiasta on tullut pysyvä olotila, kannattaa sille tehdä jotakin.

Nukutko tarpeeksi ja syötkö monipuolisesti ja säännöllisesti? Jos väsymys painaa ja nälkä kurnii, keskittyminen on vaikeaa.  Eri asiat, kuten huolet ja ilonaiheet, saattavat vaikuttaa keskittymiseen. Mitä mietit silloin, kun et keskity? Onko mielessäsi murheita? Niistä kannattaa jutella jollekin luotettavalle aikuiselle. Entä onko sinun vaikea keskittyä vain joillakin tunneilla, vai koetko keskittymisen vaikeaksi kaikilla tunneilla? Joskus istumapaikan vaihtaminen luokan taakse voi auttaa, jolloin ei koko ajan tarvitse katsella olan yli luokan tapahtumia.

Miten opiskelu sujuu kotona? Jos esimerkiksi kotitehtäviin keskittyminen on vaikeaa, olisi hyvä löytää tapoja, joilla voi auttaa keskittymistä. Näitä ovat esimerkiksi rauhallinen oma työskentelytila ja opiskelun jaksotus pienempiin osioihin (esimerkiksi puoli tuntia kerrallaan ja sitten tauko). Voit kokeilla myös Nuortennetistä löytyviä Muistikortteja itsenäisen työskentelyn tueksi. Lue myös tietoteksti Oppimistyylit. Voit myös käydä juttelemassa koulukuraattorin tai opinto-ohjaajan kanssa, joka voi antaa juuri sinulle sopivia vinkkejä koulutehtävien tekoon. Kerro keskittymisvaikeuksistasi myös vanhemmillesi.

Jos keskittymisvaikeudet ovat jatkuneet pitkään ja hankaloittavat jatkuvasti opiskelua, kannattaa käydä juttelemassa terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa tarvittaessa ohjata sinut eteenpäin tutkimuksiin. Joskus lääkehoidolla voidaan parantaa keskittymiskykyä, mutta

ennen lääkkeiden kokeilemista on olemassa lukuisia muita tapoja, joilla keskittymiskykyä voidaan tukea.

Aiheeseen liittyvät

Keskustele

Osallistu