Yksin asuminen ja rahatilanne

Yksin asuminen ja rahatilanne

Muutan toiselle paikkakunnalle asumaan lukion alkaessa ja pelottaa, miten pärjään. Mun vanhemmat tienaa myös niin paljon, et en saa opintotukea, mut en haluaisi olla riippuvainen heistä, kun rahasta tulee aina kinaa. Mitä voin tehdä?

Vanhemmat ovat vastuussa alaikäisen koulunkäyntiin liittyvistä maksuista. Tällöin opintotukiin vaikuttavat ikävä kyllä vanhempien tulot. Kaikista parasta siis olisi, että pääsisit sopimukseen vanhempiesi kanssa. Puhu rohkeasti vanhemmillesi ja kerro, että sinusta tuntuu pahalta riidellä rahasta. Sano myös, että sinua pelottaa miten selviydyt uudella paikkakunnalla rahallisesti. Olisiko sinulla muita sukulaisia, jotka voisivat auttaa sinua rahallisesti? Kun rahatilanne on kunnossa, ei tarvitse miettiä koko ajan, mistä saa rahaa ruokaan ja muihin menoihin. Tämä luo elämään turvallisuuden tunnetta ja energiaa säästyy opiskeluun.

Yksin asuessa tulee yllättävän paljon kuluja. Kulut koostuvat vuokrasta, ruoasta, koulukirjoista ja -materiaaleista, liikkumisesta, vaatteista, puhelinlaskuista… Nämä kaikki yhdessä muodostavat summan, joista on vaikea selvitä yksin. Voisitko laskea kulusi yhteen ja sen perusteella neuvotella vanhempiesi kanssa jonkun kiinteän summan, jonka vanhempasi voisivat maksaa joka kuukausi? Näin voisit hoitaa kulusi itse, eikä jokaiseen menoerään tarvitsisi pyytää rahaa erikseen. Tämä kuitenkin vaatii sinulta vastuullisuutta.

Olisiko sinun mahdollista tehdä jotain sivutyötä koulun ohessa? Esimerkiksi monet henkilöstönvälitysfirmat palkkaavat opiskelijoita keikkatöihin, tai voit kysellä töitä suoraan lähialueella olevista yrityksistä. Ajankäyttö kannattaa tällöin kuitenkin miettiä tarkkaan, ettei työnteko vie liikaa aikaa opiskeluilta.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu