En tiedä, mitä haluan tehdä peruskoulun jälkeen
Mä en tiedä yhtään, mitä teen peruskoulun jälkeen!
Todella harvat tietävät nuorena, mitä työtä haluavat tehdä aikuisena. Älä siis stressaa! Kaikki ihmiset eivät työskentele niissä tehtävissä, joihin ovat aikanaan kouluttautuneet. Vain pieni osa 15–16 -vuotiasta voi vielä varmasti tietää, mitä haluaa loppuelämänsä tehdä. Alaa voi nykyisin vaihtaa, ja kaikenlainen opiskelu on hyödyksi.
Tärkeintä on, ettei jää paikoilleen. Kaikenlaisesta opiskelusta on aina hyötyä ja vain kokeilemalla eri asioita voi tietää, millainen ala sopii itselle. Vaikka et siis tietäisi mitä työtä haluat tehdä, hae eri paikkoihin ja aloita opiskelut. Kaikista huonoin vaihtoehto on olla hakematta mihinkään ja jäädä kotiin. Kokeilemalla voi löytää oman unelma-ammatin alasta, jossa ei ikinä uskonut viihtyvänsä.
Oli tosi vaikeeta yhtäkkiä alkaa miettii, et mikä must tulis isona. Mut onneks juttelin asiasta isän kanssa, ja asiat alko pikku hiljaa selvitä.
Onko hankalaa miettiä, mitä tehdä peruskoulun jälkeen? Kokeile tämän sivun vinkkilistoja ja lue myös osio ”Lukioon vai ammattikouluun”? Ehkä näiden avulla alat hahmottaa paremmin, mikä sinua kiinnostaa.
- Kumpi sinua kiinnostaa enemmän, tekeminen ja tekemällä oppiminen vai lukeminen ja kirjalliset tehtävät?
- Pidätkö järjestyksestä ja olet tarkka? Ovatko tavarasi aina järjestyksessä, teetkö luetteloita ja listoja, hoidatko raha-asiasi tunnollisesti?
- Viihdytkö ihmisten parissa, kuten perheen, kavereiden ja tuttavien seurassa? Välitätkö muista ihmisistä ja haluat auttaa heitä?
- Oletko rohkea ja seurallinen? Haluatko olla esillä, vaikuttaa, opettaa ja valmentaa?
- Oletko taiteellinen ja tarkka omasta ulkonäöstäsi, pukeutumisestasi ja huoneesi tyylistä?
- Otatko kantaa siihen, mikä on kaunista ja hyvännäköistä tai rumaa?
Yllämainituista kohdista moni saattaa sopia sinuun. Useimmissa ihmisissä on aineksia moneen erilaisen työhön ja ammattiin.
- Keskustele vanhempiesi tai muiden läheisten aikuisten kanssa toiveistasi ja huolistasi vaikka edellä olevan listan avulla. Miettikää yhdessä vahvuuksiasi ja mielenkiinnon kohteitasi – rajoituksia unohtamatta. Esimerkiksi olemassa oleva sairaus voi rajata opiskelu- ja työmahdollisuuksia.
- Kokeile tehdä erilaisia kesä- tai vapaaehtoistöitä. Koulun työelämään tutustumisjakso voi auttaa.
- Juttele oppilaanohjaajan kanssa.
- Vieraile Työ- ja elinkeinotoimistossa. Siellä on paljon tietoa ammateista ja opiskelupaikoista.
- Varaa aika ammatinvalintapsykologille, hänet löydät Työ- ja elinkeinotoimistosta. Hänen tehtävänään on auttaa nuoria löytämään omat mielenkiinnon kohteensa.
- Tee netin ammatinvalintatestejä. Katso esimerkiksi Nuortennetin linkkivinkit asiasta.
Jos haluat lisäaikaa mietinnälle, löydät vaihtoehtoja osiosta ”Ei opiskelupaikkaa”.