Rahat opintoihin?

”Mä sain itselleni osa-aikatöitä koulun käynnin oheen. Palkka auttoi yllättävän paljon lukiokirjojen maksuissa.”

Lukio ja ammattikouluopinnot ovat Suomessa ilmaisia, mutta materiaalit maksavat. Lukion oppikirjat ovat kalliita ja niitä kannattaa ostaa käytettynä tai vaihtaa kavereiden kanssa. Rahaa voi mennä retkiin tai materiaaleihin, kuten kuvaamataidon maksuihin. Ammattikoulussa joutuu usein itse hankkimaan opintoihin liittyviä välineitä. Esimerkiksi kokkilinjalla tähän saattavat kuulua kokin asu ja veitset.

Vanhemmat ovat vastuussa lastensa koulutukseen liittyvistä kustannuksista. Tilanne on haasteellinen silloin, jos vanhemmilla ei ole rahaa tai halua rahoittaa lapsen opiskeluja.

Kansaneläkelaitoksesta (Kela) saa tietoa opintotuesta. Nuori voi saada opintotukea Kelasta esimerkiksi lukio- ja ammattikouluopintoihin. Opintotuki sisältää esimerkiksi opintorahan. Lisäksi, jos asuu yksin, voi saada asumislisää. Nuoren opintotuen suuruus riippuu usein siitä, mitkä ovat omat ja vanhempien tulot. Kannattaa tutustua Kelan nettisivuihin tai jos ne tuntuvat hankalilta, voi joko soittaa tai mennä suoraan Kelan toimipisteeseen juttelemaan ja pyytää henkilökuntaa selventämään asiat.

Kun vanhemmilta ei saa avustusta opintoihin, opinnot voi yrittää rahoittaa itse hankkimalla työpaikan koulunkäynnin oheen. Tai olisiko olemassa muita aikuisia kuten sukulaisia, jotka voisivat auttaa rahallisesti? Koulun rehtorille kannattaa myös kertoa tilanteesta. Sosiaalitoimistosta voi myös käydä kysymässä tukea opintoihin ja selittää heille tilanne rehellisesti.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu