Kasvissyöjän muistilista

Kasvissyönti voi liittyä terveyssyihin, eläinten oikeuksiin, eettisiin periaatteisiin tai ympäristösyihin, kasvissyönti tai lihan syönnin vähentäminen pienentää ympäristön kuormitusta.

Kasvissyöjä voi olla monella tapaa. Kasvissyönnin suhteen ei tarvitse olla ehdoton, voit myös syödä kasvisruokapainotteisesti ja syödä silloin tällöin lihaa. Myös ilman lihaa tai kalaa toteutettu monipuolinen kasvisruokavalio voi hyvin olla terveellinen.

Erilaisia kasvisruokavalioita

Pescovegetaristinen eli kala-kasvisruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita ja kalaa, usein myös kanamunaa. Tämä on monipuolisin kasvisruokavalion muoto.

Lakto-ovovegetarinen ruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteita, maitotuotteita ja kananmunaa.

Laktovegetaarinen ruokavalio sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita.

Vegaaninen ruokavalio koostuu pelkästään kasvikunnan tuotteista. Mikäli syöt vain vegaanista ruokaa tai harkitset ryhtymistä vegaaniksi, asiasta voi olla hyvä keskustella ravitsemusterapeutin kanssa ja varmistaa, että saat kaikki tarvittavat ravintoaineet ja ruokasi on riittävän monipuolista. Vegaanista ruokavaliota noudattavan täytyy huolehtia erityisesti B12-vitamiinin, D-vitamiinin, raudan, jodin, sinkin ja kalsiumin saannista. Ravintolisinä vegaanin tulee nauttia säännöllisesti ja riittävästi B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja jodia.

Jotta keho saa kasvisruoasta tarpeeksi rakennusaineita, ruoassa on oltava riittävästi kasviproteiineja. Niitä saa esimerkiksi herneistä, pavuista, linsseistä, siemenistä, sienistä ja soijatuotteista.

Kala-kasvisruokailija saa proteiinia myös, kun syö kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu