Kysyttyä mielestä ja kehosta

Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumiin ja Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista kysymyksistä, joita kysytään usein tai jotka vaativat asiantuntijan vastauksen. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta tekemää yhteydenottoa. Vastaukset ovat MLL:n työntekijöiden laatimia.

Huolena kuukautiset

Olen 15-vuotias tyttö ja mua huolestuttaa kuukautisten poisjääminen. Mun menkat alko puolisen vuotta sitten, mutta nyt niitä ei ole tullut puoleentoista kuukauteen. Mulla on poikaystävä ja me ollaan sen kanssa pussailtu ja joskus hyväilty vaatteiden alta. Nyt pelkään pahinta. Voisko olla mahdollista, että olisin raskaana?!

Lue vastaus tästä

Liian pieni

Olen 14-vuotias poika. Penikseni on tosi pieni ja lisäks käyrä. Voiko siitä olla haittaa jatkossa? Voiko sille tehdä jotain? Hävettää ylipaljon käydä suihkussa muiden samanikäisten kanssa. Lisäksi olen huomannu, että saatan saada ihan ihmeellisissä tilanteissa erektion, mikä todella noloa! Onks se normaalia?

Lue vastaus tästä

Liian suuret rinnat

Mun rinnat on alkanu kehittyä tosi aikaisin. Olen nyt 13-vuotias ja ne on jo tosi suuret. Kellään muulla meidän luokkalaisella ei ole vielä niin kehittyneitä rintoja. Mua ällöttää ja masentaa, kun jätkät kommentoi niistä vähän väliä ja jotkut on käyny puristelemassakin niitä. Tää on ihan painajaista, mun on tosi vaikee hyväksyä itteeni.

Lue vastaus tästä

Millään ei ole väliä

Lähikuukausina kaikki on tuntunut tosi vaikeelta. Esimerkiksi en ole tehnyt koulussa tehtäviä enkä kotona läksyjä pitkään aikaan. En jaksa enää välittää mistään niin kuin ennen, ja kaikki tuntuu turhalta. Nyt kuvioihin ovat tulleet myös nukahtamisongelmat ja oudot ajatukset. Itsemurhakin on käynyt mielessä. Tuntuisi helpottavalta vaan nukkua pois. En haluaisi rasittaa ketään ongelmillani, kun monella muulla asiat voi olla paljon huonomminkin.

Lue vastaus tästä

Terapia ei toimi

Mulla on ollut jo reilun vuoden tosi paha masennus. Meinasin tehdä kaikesta jo lopun, mutta menin ekaks puhumaan asiasta terveydenhoitajalle. Se oli tosi ymmärtäväinen, ja sain lähetteen nuorisopsykiatriselle. Siinä kului sitten jonkin aikaa, ennen kuin mä pääsin sinne ekaa kertaa käymään. Olen käyny siellä jotain viisi kertaa jo, enkä huomaa muutosta mun olotilassa.

Musta on alkanu tuntuu, et ei ne voi mua siellä auttaa. Mun ”terapeutti” vaikuttaa vähän oudolta, enkä ole varma, uskallanko kertoa sille kaikkea. Mietin, et pitäskö mun lopettaa toi terapia? Entä jos mä oonkin toivoton tapaus? En jaksais tätä olotilaa enää. Tahtoisin valoisamman tulevaisuuden.

Lue vastaus tästä

Tavoitteena laihuus

Mä haluisin tietää, et onkohan mulla jokin syömishäiriö? Tunnen olevani lihava, mut mun kaverit yrittää väittää että olen tosi laiha. Ärsyttää, kun tuntuu siltä, että ne yrittää vaan mielistellä. Olen ruvennut jättämään ruokia väliin tai yritän syödä mahdollisimman vähän. Liikuntaa olen lisännyt reilusti, oikeastaan käytän lähes kaiken vapaa-ajan liikkumiseen. Saatan laihtua parissa viikossa useamman kilon. Kuitenkaan en ole tyytyväinen siihen.

Lue vastaus tästä

Oksentelusta eroon

Haluaisin laihduttaa, mutta en malta pysyä erossa herkuista. Joskus minulle iskee järkyttävä ahmimiskohtaus ja saatan syödä käsittämättömät määrät kaikkea hyvää. Siitä tulee kamala olo ja käyn yleensä oksentamassa. Häpeän sitä hirveästi! Miten saisin tämän kierteen loppumaan?

Lue vastaus tästä

Kaverista huolestunut

Mua huolestuttaa, kun mulla on muutamia kavereita, jotka jatkuvasti lukee ihan innoissaan kaikkia netissä olevia juttuja anoreksiasta ja ihannoi sairaan laihoja julkkiksia. Yksi näistä kavereistani on itsekin todella laiha ja pelkään, että sillä vois olla syömishäiriö. Kuitenkin sillä tuntuu menevän koulussa ihan hyvin ja noin muuten se vaikuttaa ihan normaalilta. Mitä mun pitäis ajatella tuosta? Olenko turhaan huolestunut?

Lue vastaus tästä

Voisin vaan lyödä

Mua ottaa ihan hemmetisti päähän. Koulussakin opettajat on täysin idiootteja eikä tajua just mistään mitään. En jaksa seurata opetusta hetkeekään, keskittymiskyky on täysin nollassa. Ja kyllähän mulla menee koulu ihan päin helvettiä. Nykysin menee hermo ihan pienistäkin jutuista ja viime viikolla päässä taas musteni ja vedin yhtä luokkalaista kunnolla köniin. Tuntuu sille, etten voi mennä enää kouluun. Pitäskö tässä sit vaihtaa koulua vai heivata ittensä hirteen?

Lue vastaus tästä

Välillä kiehuu yli

Oon 15-vuotias jätkä ja suoraan sanottuna välillä aika helvetin ilkeä. Suorastaan nautin siitä, että saan joskus nolata toisia oikein kunnolla. Joskus mulla kiehuu totaalisesti yli ja vedän turpaan, jos niikseen tulee. Olen aika boss meidän luokalla. Toiset tekee aika pitkälti niin kuin mä sanon. Opettajatkin pelkää mua. Tuntuu, et homma pysyy hanskassa, kun toimin näin.

Ongelmahan on sit se, et kukaan ei tiedä tätä mun toista puolta. Tää kuulostaa tosi lässylle, mut olen itte aika hajalla. En tietenkään voi sitä kenellekään sanoa, olishan se aika säälittävää. Todellisia frendejä mul ei oo, kun nää ns. ”frenditkin” pitää mua aika arvaamattomana.

Lue vastaus tästä

Haluan lopettaa viiltelyn

Olen 14-vuotias tyttö ja viiltelen itseäni. Mun elämä ei ole koskaan ollut mitään kovin helppoa. Mulla on ollut jo pitkään tosi vaikeet kotiolot. Mun isä juo reippaasti ja tyrannisoi koko perhettä.

Jokin aika sitten aloin viillellä itteeni, kun tuntu, että en enää kestä mun sisällä olevaan oloa. Aina kun mulle tulee kotijutut mieleen, tekee mieli viillellä. Se kääntää hetkeks ajatukset johonkin muualle. Haluisin lopettaa tän, mutta en tiedä miten.

Lue vastaus tästä

Itsetunto nollassa

Itsetuntoni on pudonnut nollaan. Oon tehnyt niin monia noloja juttuja ja olen muutenkin niin hidasjärkinen ja outo. Vietän vapaa-aikani kotona nyhväten, enkä osaa pitää keneenkään kavereista mitään yhteyttä. Ajattelen aina, että ei kukaan halua olla missään tekemisissä kanssani. Entiset kaverini vain halveksuvat ja puhuvat minusta pahaa.

Lue vastaus tästä

Tyytymätön ulkonäköön

Terkkari käski mun laihduttaa. Se sano, ettei pojat tykkää läskeistä tytöistä. Pysyin rauhallisena, mutta sitten menin vessaan ja rupesin itkeen… Olin aiemmin tosi tyytyväinen vähän pyöreään ulkonäkööni, mutta nyt pidän itseäni läskinä ja rumana. Terkkari tuhos mun itsetunnon.

Lue vastaus tästä

Ahdistunut

Olen ollut aina tosi puhelias ja iloinen. Nyt en tiedä mikä mua vaivaa, kun nykyisin mulla on välillä alakuloinenkin olo ja hermot menee kaikesta. Aiemmin olen jutellut paljon vanhempien kanssa, mutta nykyisin mua ärsyttää niiden kommentit ja lisäksi loukkaannun usein niiden sanomisista. Välillä itken silmät päästäni, kun mulla on niin alakuloinen olo, enkä aina edes tiedä miksi. Mitään vakavaa ei ole sattunut elämässäni. Mikä mua vaivaa? Miten voisin olla taas puhelias ja iloinen niin kuin ennen?

Lue vastaus tästä

Energiajuoma haitallista?

Olen 14-vuotias poika. Juon energiajuomia melkein joka päivä. Voiko niistä olla jotain haittaa? Harrastan jalkapalloa. Olen joskus huomannut, että sydän tykyttää välillä treenien jälkeen. Voisiko se johtua energiajuomista?

Lue vastaus tästä

Kasvisruokavalio ja väsymys

Aloitin jonkin aikaa sitten kasvisruokavalion. En syö lihaa tai kananmunia enkä juo maitoa. Pian sen jälkeen minulla alkoi olla tosi väsynyt ja saamaton olo. En oikein ymmärrä, mistä se johtuu. Voiko väsymys liittyä uuteen ruokavalioon?

Lue vastaus tästä

Liikaa urheilua?

Urheilen noin neljä tuntia päivässä, joskus enemmänkin. Saan liikunnasta energiaa, mutta välillä minulle tulee huono omatunto, jos en pysy päivän tavoitteissani.

Lue vastaus tästä

Uni kadoksissa

En saa illalla millään unta. Saatan pyöriä sängyssä useamman tunnin ennen kuin nukahdan. Mistä saisin apua nukahtamiseen?

Lue vastaus tästä

Ainainen väsymys

Olen jatkuvasti väsynyt. Kouluaamut ovat tuskaisia ja olo on ihan saamaton. Viikonloppuisin tulee valvottua myöhään ja nukuttua iltapäivään asti. Miten saisin itseeni lisää virtaa?

Lue vastaus tästä

Toistuvat painajaiset

Näen öisin kamalia painajaisia. Saatan yöllä herätä siihen, että oon ihan hiestä märkä. Kun nukahdan uudelleen, sama painajainen vaan jatkuu. Mistä nää painajaiset tulee? Miten saisin ne loppumaan?

Lue vastaus tästä

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu