Ainainen väsymys

Olen jatkuvasti väsynyt. Kouluaamut ovat tuskaisia ja olo on ihan saamaton. Viikonloppuisin tulee valvottua myöhään ja nukuttua iltapäivään asti. Miten saisin itseeni lisää virtaa?

Jatkuva väsymys on ikävä seuralainen. Moni asia voi aiheuttaa väsymystä. Oletko seurannut, kuinka monta tuntia nukut yössä? Nuoren unentarve on yleensä 9–10 tuntia yössä. Unen määrä vaikuttaa valtavan paljon omaan oloon, keskittymiseen, oppimiseen, luovuuteen ja toisaalta myös sairasteluun ja mielialaan.

Säännölliset nukkumaanmeno- ja herätysajat ovat hyväksi. Joskus unirytmi kääntyy pitkien valvomisten takia päälaelleen. Illalla on vaikea saada unta ja aamulla unet ovat vielä kesken. Unirytmin säilyttämiseksi kannattaa nousta myös viikonloppuisin hyvissä ajoin ylös ja mennä illalla ajoissa nukkumaan.

Jos tiedät nukkuvasi tarpeeksi ja olet silti väsynyt, käy juttelemassa koulusi terveydenhoitajan kanssa tai varatkaa vanhempiesi kanssa sinulle lääkäriaika. Joskus ainaisen väsymyksen taustalla on jokin sairaus, joten myös veriarvot kannattaa tarkistaa. On hyvä miettiä myös ateriarytmiäsi ja sitä syötkö tarpeeksi monipuolisesti. Toivottavasti väsymyksesi syy selviää pian, jotta jaksaisit paremmin tehdä kaikkea mukavaa.

Aiheeseen liittyvät

Kesksutele

Osallistu