Haluan lopettaa viiltelyn

Olen 14-vuotias tyttö ja viiltelen itseäni. Mun elämä ei ole koskaan ollut mitään kovin helppoa. Mulla on ollut jo pitkään tosi vaikeet kotiolot. Mun isä juo reippaasti ja tyrannisoi koko perhettä.

Jokin aika sitten aloin viillellä itteeni, kun tuntu, että en enää kestä mun sisällä olevaan oloa. Aina kun mulle tulee kotijutut mieleen, tekee mieli viillellä. Se kääntää hetkeks ajatukset johonkin muualle. Haluisin lopettaa tän, mutta en tiedä miten.

Perheenjäsenen päihteiden väärinkäyttö heijastuu aina koko perheeseen eikä ole ihme, että sinulla on huono olla. Olisi tärkeää, että pääsisit purkamaan pahaa oloasi eikä se kääntyisi sinua itseäsi vastaan, niin kuin viiltelyssä käy.

Oletko puhunut omasta olostasi äitisi kanssa? Olisi tärkeää, että äitisi tietäisi, mitä mielessäsi liikkuu. Ehkä voisitte yhdessä miettiä apukeinoja tilanteeseen. Entä onko lähelläsi jotain tuttuja ja turvallisia aikuisia, esimerkiksi isovanhempi, opettaja, kummi tai kaverin vanhemmat, joille voisit puhua? Jo se, että pääset kertomaan asiasta jollekin, voi helpottaa oloasi. Lisäksi he voivat tukea sinua vaikeassa tilanteessa ja auttaa saamaan apua.

On myös erittäin tärkeää, että saisit pikaisesti ammattiapua viiltelyysi. Voisit mennä koulussa terveydenhoitajan, kuraattorin tai psykologin juttusille.

Pidempiaikainen keskusteluapu auttaisi sinua purkamaan sitä möykkyä, joka sisällesi on kasautunut. Voisit myös käydä netissä sivustolla www.varjomaailma.fi, joka on tarkoitettu tueksi lapsille ja nuorille joiden kotona on päihteiden väärinkäyttöä.

Voit myös soittaa kuntasi lastensuojelun sosiaalityöntekijälle ja pyytää häneltä apua perheesi tilanteeseen. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen elinympäristöön!

Avun hakeminen ja arkojen asioiden kertominen voi tuntua ajatuksena aluksi ylivoimaiselta. Kuitenkin ammatti-ihmiset ovat nähneet ja kokeneet monenlaista, eivätkä pienestä säikähdä. Toisaalta jo viiltelyarpien näyttäminen voi itsessään avata keskustelun.

Mikäli äitisi tai joku muu luotettava aikuinen on tietoinen tilanteestasi, hän voi tulla mukaasi keskustelemaan asiasta tai olla puolestasi yhteydessä koulun terveydenhoitajaan tai kuraattoriin. Toivon sinulle runsain mitoin jaksamista ja voimia!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu