Huolena kuukautiset

Olen 15-vuotias tyttö ja mua huolestuttaa kuukautisten poisjääminen. Mun menkat alko puolisen vuotta sitten, mutta nyt niitä ei ole tullut puoleentoista kuukauteen. Mulla on poikaystävä ja me ollaan sen kanssa pussailtu ja joskus hyväilty vaatteiden alta. Nyt pelkään pahinta. Voisko olla mahdollista, että olisin raskaana?!  

Voit olla huoleti. Et voi olla raskaana, ellet ole ollut kenenkään kanssa sukupuoliyhteydessä. Hyväilystä tai pussailusta ei ole mahdollista tulla raskaaksi. Raskaaksi tulemiseen tarvitaan aina yhdyntää, jolloin mies vie siittimensä naisen emättimeen.

Onko sinulla ollut viime aikoina stressiä? Entä onko painosi pudonnut huomattavasti? Joskus stressi tai voimakas laihduttaminen saattavat vaikuttaa kuukautisten poisjääntiin. On tärkeää, että syöt, nukut ja liikut riittävästi.

On myös täysin luonnollista, että alkuvaiheessa kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset ja voivat jäädä välillä kokonaan tulematta ilman sen kummempaa syytä. Voit myös keskustella äitisi kanssa siitä, milloin hänen kuukautisensa alkoivat ja kuinka pitkä kuukautiskierto hänellä oli.

Sinulla ei ole mitään syytä olla huolestunut asiasta. Voit odotella kaikessa rauhassa seuraavia kuukautisiasi. Mikäli kuukautisesi eivät ilmaannu vielä pitkään aikaan, voit käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajalle.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu