Itsetunto nollassa

Itsetuntoni on pudonnut nollaan. Oon tehnyt niin monia noloja juttuja ja olen muutenkin niin hidasjärkinen ja outo. Vietän vapaa-aikani kotona nyhväten enkä osaa pitää keneenkään kavereista mitään yhteyttä. Ajattelen aina, että ei kukaan halua olla missään tekemisissä kanssani. Entiset kaverini vain halveksuvat ja puhuvat minusta pahaa.

Et kerro tarkemmin, millaisia ”noloja juttuja” olet tehnyt. Luulisin kuitenkin, että mitä tahansa se sitten onkin, kaverisi voisivat ymmärtää tilanteesi, jos vain antaisit heille mahdollisuuden. Ystävät eivät ole aitoja, jos eivät halua olla ystäviäsi vioista ja puutteista huolimatta. Hyvä itsetunto tarkoittaa oman itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on. Ja varmuutta siitä, että sinut hyväksytään omana itsenäsi, vaikka et aina olisikaan täydellinen.

Itsetuntoaan voi kehittää tietoisesti. Ei kannata vertailla itseään toisiin, eikä kannata miettiä MITÄ muut ajattelevat. Olet vaan oma itsesi muiden mietteistä välittämättä. Mitä sitten, jos välillä mokaa vähän? Se on vain inhimillistä.

Kuvailet itseäsi hidasjärkiseksi ja oudoksi. Tarkoitatko sillä, että koet olevasi erilainen kuin kaverisi? Muistathan, että jokaisella ihmisellä on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Jokainen ihminen on yksilö ja omalla tavallaan erilainen. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja heikkoutemme, ja juuri ne tekevät meistä persoonia. Olisi tosi tylsää, jos kaikki käyttäytyisivät ja pukeutuisivat täsmälleen samalla tavalla!

Jos kanssakäyminen vanhojen kavereidesi kanssa ei kuitenkaan tunnu onnistuvan, löytäisitkö uusia kavereita vaikkapa harrastuksista tai netistä?

Muista, että sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet! Jos ajatuksesi pyörivät koko ajan omassa huonommuudessa, kannattaa jutella myös jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu