Kaverista huolestunut

Mua huolestuttaa, kun mulla on muutamia kavereita, jotka jatkuvasti lukee ihan innoissaan kaikkia netissä olevia juttuja anoreksiasta ja ihannoi sairaan laihoja julkkiksia. Yksi näistä kavereistani on itsekin todella laiha ja pelkään, että sillä vois olla syömishäiriö. Kuitenkin sillä tuntuu menevän koulussa ihan hyvin ja noin muuten se vaikuttaa ihan normaalilta. Mitä mun pitäis ajatella tuosta? Olenko turhaan huolestunut?

On hienoa, että pohdit kavereidesi hyvinvointia. Syömishäiriö on vakava psyykkinen sairaus, johon sairastunut tarvitsee ehdottomasti ulkopuolisen henkilön apua.

Nettiin kirjoittajat eivät ole terveyden asiantuntijoita eivätkä usein myöskään niitä, jotka ovat joutuneet syömishäiriönsä takia sairaalaan. Laihuutta ja syömishäiriötä ihannoivat tekstit saattavat vääristää ilmiötä ja saada häiriön näyttämään tavoittelemisen arvoiselta tilalta, mitä se ei todellisuudessa todellakaan ole. Mitä taas julkkisten kuviin tulee, osa niistä on digitaalisesti kuvankäsittelyohjelmilla käsiteltyjä halutun vaikutelman aikaansaamiseksi, eivätkä ne siis vastaa todellisuutta.

Oletko puhunut huolestasi kaverisi kanssa? Voit sanoa, että välität hänestä ja olet huolissasi siitä, että hän on niin laiha ja ihannoi sairaan laihoja julkkiksia. Kaverisi saattaa pitää itseään lihavana eikä ymmärrä miksi olet hänestä huolissaan. Toisaalta voi myös olla, että kaverisi tiedostaa tilanteensa, muttei uskalla näyttää ulospäin, että kärsii syömishäiriöstä.

Voit joka tapauksessa vinkata kaverillesi Syömishäiriöliiton sivustosta (www.syomishairioliitto.fi) tai voitte mennä vaikka yhdessä surffailemaan sinne. Sieltä saa asiallista tietoa syömishäiriöstä ja lisäksi sieltä on mahdollista saada vertaistukea.

Kannusta kaveriasi kertomaan asiasta myös vanhemmilleen ja menemään terveydenhoitajan puheille. Voit myös tarjoutua menemään terveydenhoitajan luo yhdessä hänen kanssaan. Muista kuitenkin, että jos kaverisi ei halua ottaa vastaan apua, se ei ole sinun syysi eikä sinun vastuullasi. Sinä olet tehnyt parhaasi auttaaksesi häntä.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu