Millään ei ole väliä

Lähikuukausina kaikki on tuntunut tosi vaikeelta. Esimerkiksi en ole tehnyt koulussa tehtäviä enkä kotona läksyjä pitkään aikaan. En jaksa enää välittää mistään niin kuin ennen, ja kaikki tuntuu turhalta. Nyt kuvioihin ovat tulleet myös nukahtamisongelmat ja oudot ajatukset. Itsemurhakin on käynyt mielessä. Tuntuisi helpottavalta vaan nukkua pois. En haluaisi rasittaa ketään ongelmillani, kun monella muulla asiat voi olla paljon huonomminkin.

Voimattomuus, unettomuus ja itsemurha-ajatukset viittaavat masentuneisuuden tai ahdistuneisuuden tunteisiin. Onko elämässäsi tapahtunut jotain ikävää tai ollut jotain muutoksia, jotka vaivaavat mieltäsi?

Tietävätkö vanhempasi mietteistäsi? Pystyisitkö keskustelemaan heidän kanssaan niistä? Voisit pyytää vaikka äitiäsi kävelylle, saunomaan tai tekemään kanssasi jotain. Tekemisen lomassa on helpompaa ottaa puheeksi asioitaan. Jos koet, että vanhemmistasi ei ole apua, pohdi, kelle aikuiselle esimerkiksi koulussa voisit asiasta puhua?

Voisit aloittaa esimerkiksi siitä, ettet saa unen päästä kiinni eikä koulussakaan hommat luista. On tärkeää, että läheisesi tietävät miltä sinusta tuntuu ja että mielessäsi on alkanut pyöriä itsemurha-ajatuksia. Jos et pysty puhumaan vanhempiesi kanssa, niin mieti, onko joku muu aikuinen, jonka kanssa voisit puhua. Sinun on tärkeää joka tapauksessa mennä juttelemaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai koulukuraattorin kanssa.

Avun hakeminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta se kannattaa! Toipuminen alkaa siitä, että pääsee purkamaan ahdistavia ajatuksiaan ja tunteitaan. Uskalla olla rehellinen, äläkä vähättele tuntemuksiasi. Kun toipuminen pääsee käyntiin, elämä alkaa taas näyttää elämisen arvoiselta.

Muista, että sinun asioillasi on väliä ja sinä olet tärkeä!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu