Tavoitteena laihuus

Mä haluisin tietää, et onkohan mulla jokin syömishäiriö? Tunnen olevani lihava, mut mun kaverit yrittää väittää että olen tosi laiha. Ärsyttää, kun tuntuu siltä, että ne yrittää vaan mielistellä. Olen ruvennut jättämään ruokia väliin tai yritän syödä mahdollisimman vähän. Liikuntaa olen lisännyt reilusti, oikeastaan käytän lähes kaiken vapaa-ajan liikkumiseen. Saatan laihtua parissa viikossa useamman kilon. Kuitenkaan en ole tyytyväinen siihen.

Hyvä, että olet alkanut pohtia syömiseen ja laihduttamiseen liittyvää käyttäytymistäsi. Syömiseen liittyviin ongelmiin kuuluu monesti tunne siitä, että on lihava, vaikkei oikeasti olisikaan. Siksi sinusta saattaa tuntua siltä, että kaverisi eivät puhu sinulle totta. Kaverisi ja muutkin lähipiirissäsi olevat ihmiset näkevät sinut aivan erilaisena kuin itse näet itsesi.

Vaikuttaa siltä, että syöminen tai syömättömyys vie paljon ajatuksiasi ja hallitsee jokapäiväistä elämääsi. Olet ehkä jo huomannut, että ruokailujen poisjättäminen saa olotilan väsyneeksi ja vetämättömäksi.

Kertomasi perusteella herää huoli sinusta ja suhtautumisestasi syömiseen ja liikuntaan. Olisi tärkeää, että pystyisit keskustelemaan asiasta jonkun aikuisen kanssa mahdollisimman pian.

Koululla toimivista ammattilaisista sinua voisi auttaa terveydenhoitaja. Voit vaihtoehtoisesti varata myös suoraan ajan lääkärille paikkakuntasi terveyskeskuksesta. Jos vastaanotolle meneminen yksin tuntuu hankalalta, voit pyytää mukaan jonkun läheisen ihmisen.

Ole rohkea ja hae apua! Avun pyytäminen antaa sinulle mahdollisuuden jakaa huoltasi ja saada elämäsi palikat kohdalleen. Saat varmasti myös tukea siihen, että voit jatkossa syödä terveellisesti, vaarantamatta kuitenkaan terveyttäsi!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu