Terapia ei toimi

Mulla on ollut jo reilun vuoden tosi paha masennus. Meinasin tehdä kaikesta jo lopun, mutta menin ekaks puhumaan asiasta terveydenhoitajalle. Se oli tosi ymmärtäväinen, ja sain lähetteen nuorisopsykiatriselle. Siinä kului sitten jonkin aikaa, ennen kuin mä pääsin sinne ekaa kertaa käymään. Olen käyny siellä jotain viisi kertaa jo, enkä huomaa muutosta mun olotilassa.
 
Musta on alkanu tuntuu, et ei ne voi mua siellä auttaa. Mun ”terapeutti” vaikuttaa vähän oudolta, enkä ole varma, uskallanko kertoa sille kaikkea. Mietin, et pitäskö mun lopettaa toi terapia? Entä jos mä oonkin toivoton tapaus? En jaksais tätä olotilaa enää. Tahtoisin valoisamman tulevaisuuden.

Teit todella rohkeasti, kun hait apua etkä jäänyt yksin pahan olosi kanssa tai tehnyt itsellesi jotain sellaista, mikä olisi ollut peruuttamatonta.

Masennuksesta toipuminen ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii usein pitkää hoitosuhdetta. Näin ollen on aivan luonnollista, ettet ole vielä huomannut muutosta olotilassasi. Terapian aikana olotila voi väliaikaisesti mennä huonompaankin suuntaan, koska terapiassa käsitellään ahdistusta herättäviä asioita. Kuitenkin pitkällä tähtäimellä vaikeiden kokemusten ja tunteiden läpikäyminen auttaa ja parantaa mielialaa. Terapia antaa myös eväitä selviytyä myöhemminkin elämän tuomista vastoinkäymisistä.

Parantuminen tapahtuu aina yhteistyössä terapeutin kanssa. Siksi on tärkeää, että voit luottaa terapeuttiisi ja kertoa kaikki mielessäsi olevat asiat. Terapeutillasi on vaitiolovelvollisuus eikä hän saa kertoa asioitasi eteenpäin. Hän on varmasti kuullut monenlaisia tarinoita, eikä hätkähdä vaikka kertoisit nekin asiat, joita et vielä ole uskaltanut kertoa. Voit sanoa terapeutillesi, ettet tiedä uskallatko luottaa häneen. Voit myös sanoa, ettei olotilasi ole parantunut. Anna kuitenkin itsellesi riittävästi aikaa toipua, sillä vie oman aikansa ennen kuin terapia alkaa vaikuttaa. Jos sinusta kuitenkin vielä useiden tapaamiskertojen jälkeen tuntuu, ettet luota terapeuttiisi, niin voit pyytää vaihtamaan terapeuttia.

Muista, että sinä olet tärkeä ja sinulla on oikeus hakea sellainen terapeutti, jonka kanssa koet pystyväsi työskentelemään. Älä kuitenkaan missään vaiheessa luovuta; toivottomia tapauksia ei ole olemassakaan! Sinulle varmasti löytyy apu ja voit joku päivä nauttia elämästäsi täysin siemauksin.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu