Välillä kiehuu yli

Oon 15-vuotias jätkä ja suoraan sanottuna välillä aika helvetin ilkeä. Suorastaan nautin siitä, että saan joskus nolata toisia oikein kunnolla. Joskus mulla kiehuu totaalisesti yli ja vedän turpaan, jos niikseen tulee. Olen aika boss meidän luokalla. Toiset tekee aika pitkälti niin kuin mä sanon. Opettajatkin pelkää mua. Tuntuu, et homma pysyy hanskassa, kun toimin näin. 

Ongelmahan on sit se, et kukaan ei tiedä tätä mun toista puolta. Tää kuulostaa tosi lässylle, mut olen itte aika hajalla. En tietenkään voi sitä kenellekään sanoa, olishan se aika säälittävää. Todellisia frendejä mul ei oo, kun nää ns. ”frenditkin” pitää mua aika arvaamattomana.

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että sinulla on tosi huono olla. Paha olosi todennäköisesti ruokkii ilkeää toimintaasi ja purat pahaa oloasi toisiin. Kun toimit ilkeästi toisia kohtaan, huomio omasta pahasta olosta siirtyy toiseen henkilöön. Kuitenkaan toisten vahingoittaminen sanallisesti tai fyysisesti ei ole koskaan oikeutettua. Lisäksi se vahingoittaa myös sinua itseäsi ja psyykkistä vointiasi pitkällä aikavälillä.

Jos joudut taas tilanteeseen, jossa sinun tekisi mieli vahingoittaa toista, pysähdy hetkeksi. Mieti, mitä olet tekemässä. Anna pahimpien fiilisten mennä ohi. Toimi vasta sitten.

Tärkeintä on pohtia pahan olon syitä. Oletko miettinyt, mikä sen on aiheuttanut? Onko sinulle tapahtunut jotain sellaista, mikä aiheuttaa sinussa vihan tunteita? Onko sinua kohdeltu joskus epäreilusti tai väkivaltaisesti?

Joskus omista asioista puhuminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömän hankalalta. Kuitenkin puhuminen usein auttaa purkamaan niitä asioita, jotka ovat ulkokuoren alla piilossa.

Olisi tärkeää, että saisit purettua huonoja fiiliksiäsi ilman, että vahingoitat muita tai itseäsi. Onko lähipiirissäsi ketään aikuista, jonka kanssa voisit ottaa asian luontevasti puheeksi? Tietävätkö vanhempasi, mitä sinulle oikeasti kuuluu? Onko sinulla isovanhempia, kummia tai muuta ihmistä, jolle voisit asiasta kertoa? Entä kavereita tai heidän vanhempiaan? Puhuminen voi olla helpompaa jonkun tekemisen lomassa. Voit vaikka aloittaa sanomalla, että tällä hetkellä ei mene mitenkään kamalan vahvasti. Mieti jo valmiiksi, mitä asioita voisit sanoa.

Jos tilanne ei syystä tai toisesta onnistu, älä lannistu. Jos läheisille tai tutuille puhuminen tuntuu vaikealta, voisit käydä juttelemassa tilanteestasi esimerkiksi kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa. Se vaatii rohkeutta, mutta on tärkeä alku.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu