Kysyttyä päihteistä

Kysymykset on koottu Nuortennetin keskustelufoorumiin ja Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista kysymyksistä, joita kysytään usein tai jotka vaativat asiantuntijan vastauksen. Kysymyksistä ei voi tunnistaa ketään, koska ne kuvaavat usean nuoren samasta aiheesta tekemää yhteydenottoa. Vastaukset ovat MLL:n työntekijöiden laatimia.

Huoli kaverista

Olen kutosluokalla. Kaverini on alkanut pyöriä oudoissa porukoissa. Se juo viikonloppuisin ja lintsaa välillä koulusta. Se on pyytänyt mua mukaan, mutta en ole mennyt. Pelkään, että menetän ystäväni. Ja mua huolestuttaa, miten sille käy. Mitä mun pitäisi tehdä?

Lue vastaus tästä

Äiti juo

Olen 14-vuotias tyttö ja kyllästynyt äitini jatkuvaan ryyppäämiseen ja vaihtuviin miehiin. Äiti juo joka viikonloppu niin, että on tosi humalassa. Yleensä se menee lähibaariin ja roudaa sieltä jonku äijän meille. Joskus se ei tule kotiin ollenkaan. Sitten sillä on rahat tiukilla eikä meillä ole välttämättä kunnon ruokaa. Mä en jaksa enää tätä. Koulukin menee huonosti, kun en saa äidin takia nukuttua kunnolla. Olen ajatellut, että mun olis parasta vain kuolla pois.

Lue vastaus tästä

Tupakkaa!

Olen nyt kokeillut tupakkaa muutaman kerran. Mun tekis mieli lisää. Ajattelin ostaa ensimmäisen oman askin, ettei tarvis kerjätä muilta. Mä tiedän, että tupakkaan jää koukkuun ja se on haitallista terveydelle. Enhän mä vielä ole koukussa?

Lue vastaus tästä

Tupakoinnin lopettaminen

Olen yrittänyt lopettaa tupakointia jo monta kertaa, mutta tekee vaan niin kamalasti mieli polttaa! Aloitin 14-vuotiaana ja nyt olen polttanut jo yli kaksi vuotta. Rahaa kuluu ja äiti valittaa. Mua pelottaa, että saan syövän. Enkö ikinä pääse irti?

Lue vastaus tästä

Nuuska ja urheilu

Joukkueellani on treenit kuusi kertaa viikossa ja lisäksi on salitreenejä. Se on välillä aika raskasta. Käytän nuuskaa päivittäin, kuten myös moni muu meidän joukkueessa. Eihän siitä ole yhtä paljon haittaa urheilijalle kuin tupakasta?

Lue vastaus tästä

Ajattelin kokeilla alkoholia

Mä ja mun kaveri ollaan molemmat 13-vuotiaita. Me ajateltiin kokeilla alkoholia. Pari vuotta vanhempi kaveri sano, että kaikki kokeilee, eikä juominen ole mitenkään vakavaa. Pitääkö se paikkaansa?

Lue vastaus tästä

Juomisesta tuli tapa

Olen 16-vuotias. Juon usein ja mietin koko ajan, milloin pääsen taas juomaan. Kun se on hauskaa. Usein kumminkin sammun ja muistan aika vähän, mitä on tullut tehtyä. Ja oon tehnyt kaikkee typerää. Pitäiskö mun olla huolissani?

Lue vastaus tästä

Mun elämä on pilalla

Olen 14-vuotias tyttö. Yksissä bileissä ajattelin, et nyt vois juoda ekat pikkukännit. Tulin tosi humalaan, vaikka join vain kolme siideriä. Sit tapahtu jotain kamalaa. Päädyin yhden puolitutun pojan kanssa sänkyyn. En ikinä olis tehny niin selvin päin! Nolottaa ja ahdistaa ihan hirveesti.

Lue vastaus tästä

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu