Äiti juo

Olen 14-vuotias tyttö ja kyllästynyt äitini jatkuvaan ryyppäämiseen ja vaihtuviin miehiin. Äiti juo joka viikonloppu niin, että on tosi humalassa. Yleensä se menee lähibaariin ja roudaa sieltä jonku äijän meille. Joskus se ei tule kotiin ollenkaan. Sitten sillä on rahat tiukilla eikä meillä ole välttämättä kunnon ruokaa. Mä en jaksa enää tätä. Koulukin menee huonosti, kun en saa äidin takia nukuttua kunnolla. Olen ajatellut, että mun olis parasta vain kuolla pois.

Hyvä, että olet lähtenyt hakemaan apua! Perheenne tilanteelle täytyy nyt tehdä jotain. Suosittelen, että puhut asiasta heti kuraattorille, kouluterveydenhoitajalle tai lastensuojelutyöntekijälle, jonka löydät kuntasi Sosiaalipäivystyksen kautta. Yhteyden sinne saa esimerkiksi hätäkeskuksen kautta, puh. 112. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kotiin ja luotettaviin aikuisiin. Jos tilanne jatkuu
samanlaisena eikä äitisi pysty muuttamaan tapojaan, saattaa olla parempi, että sinulle järjestetään joku muu turvallinen paikka, jossa voit asua.

Lastensuojelutyöntekijä kartoittaa mahdollisuuksia, esimerkiksi voisitko asua isovanhempasi tai muun sukulaisesi luona, tai pääsisitkö asumaan lasten- tai nuorisokotiin. Niissä on aina turvallisia aikuisia, muita lapsia ja nuoria, jotain tekemistä ja ruokaa on aina kaapissa. Ei ole sinun vikasi, jos äitisi ei kykene tarjoamaan sinulle turvallista kotia. Vaikka et asuisi enää kotonasi, voit silti yleensä pitää yhteyttä äitiisi ja tavata häntä. Jos äidin tilanne paranee, on olemassa mahdollisuus, että voit muuttaa takaisin kotiin.

Oletko jutellut asiasta äitisi kanssa? Ehkä voisit ottaa asian puheeksi ja kertoa, miltä sinusta tuntuu. Äitisi ei varmaankaan halua sinulle pahaa, mutta hän ei ehkä enää osaa toimia toisin. Sinä tarvitset nyt turvaa ja tukea elämääsi. Voisitko kertoa tilanteestanne isällesi tai jollekin sukulaisellesi tai muulle luotettavalle aikuiselle? Nimettömänä voit keskustella Lasten ja nuorten puhelimessa p. 116 111 sekä päihdeongelmaisten vanhempien lapsille suunnatulla Varjomaailma-nettisivustolla.

Rohkeutta avun hakemiseen! Nyt on tärkeintä saada sinun tilanteesi kuntoon.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu