Juomisesta tuli tapa

Olen 16-vuotias. Juon usein ja mietin koko ajan, milloin pääsen taas juomaan. Kun se on hauskaa. Usein kumminkin sammun ja muistan aika vähän, mitä on tullut tehtyä. Ja oon tehnyt kaikkee typerää. Pitäiskö mun olla huolissani?

On hyvä, että olet alkanut miettiä juomistasi. Säännöllinen humalajuominen on haitallista. Olet vielä alaikäinen, jolloin juomisen haitat ovat moninkertaiset aikuisiin verrattuna. Kerroit, että juominen tulee mieleesi usein. Se voi olla merkki alkavasta riippuvuudesta. Oletko miettinyt, miksi juot? Mitä muuta voisit tehdä sen sijaan? Keksi itsellesi muuta tekemistä. Mieti, millaisista asioista pidät. Mitkä asiat ovat aiemmin tuoneet sinulle hyvää oloa? Vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa tykkäät viettää aikaa ilman alkoholia. Keskustele juomisestasi jonkun luotettavan henkilön kanssa. Se voi olla esimerkiksi oma vanhempasi, kouluterveydenhoitaja tai hyvä ystävä. Suosittelisin sinua myös ottamaan yhteyttä oman paikkakuntasi Nuorisoasemaan tai A-klinikkaan, jossa voit saada lisäneuvoja alkoholin käytön rajoittamiseen. Koulusta voit pyytää oppimisen tukea, jos olet jäänyt jälkeen opetuksessa.

Sinulla on elämä edessäsi. Älä sulje itseltäsi ovia käyttämällä päihteitä. Tsemppiä sinulle. Jos ei juomisen lopettaminen onnistu omin neuvoin, hae rohkeasti apua!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu