Inhottavia ehdotteluja netissä

Yks puolituttu poika lähettelee mulle netissä kaikenlaisia kaksmielisiä ehdotuksia. Nyt se haluaa, että lähettäisin itestäni pari semmoista kuvaa, joissa näkyy tissivako. Ajatuskin ällöttää, mutta en tiedä miten sanoisin sen sille. Itelleni on tullut niistä ehdotteluista jotenkin likainen tai syyllinen olo. Miten saan inhottavat ehdottelut loppumaan?

Hyvä, että kerrot rohkeasti kokemuksestasi. Kuvien lähettämisessä kannattaa olla todella tarkkana, sillä ei koskaan voi olla ihan varma, että mihin kuvat lopulta päätyvät. Jos vaikka riitaantuisitte pojan kanssa, hän voisi kimmastuksissaan alkaa levitellä kuvia netissä. Omien kuvien lähettämisen kanssa kannattaa aina olla tarkkana, vaikka kyseessä olisi oma paras kaveri tai tyttö- tai poikaystävä. Aina on riski, että kuva lähtee leviämään, eli kannattaa lähettää kavereillekin vain sellaisia kuvia, joita olisi valmis näyttämään koko maailmalle.

Pojan olisi hyvä tietää, että hänen ehdottelunsa eivät tunnu sinusta hyvältä, ja että muita ihmisiä ei saa kohdella tuolla tavoin vasten tahtoaan. Oletko sanonut tai kirjoittanut hänelle siitä? Onko kyseinen poika sinulle tuttavana niin tärkeä, että haluat välttämättä pitää häneen yhteyttä jatkossakin? Voit myös miettiä estäisitkö hänen yhteydenottonsa kanavissa, joita käytätte. Tämän voit tehdä useimpien keskustelujen asetuksissa. Jos et tiedä, miten toisia käyttäjiä estetään tai blokataan erilaisissa kanavissa, älä epäröi kysyä kaveriltasi tai vanhemmiltasi neuvoa.

Sinun ei missään nimessä tarvitse tuntea syyllisyyttä! Muista, että kukaan ei saa häiritä tai painostaa sinua mihinkään, myöskään netissä. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään ehdottelusta vastoin tahtoaan. Jos tilanne jatkuu samanlaisena, tai jos sinulla on edelleen paha mieli, juttele asiasta jonkun aikuisen tai kaverin kanssa. Muista, että sinulla on oikeus olla rauhassa myös netissä. Voit myös ottaa yhteyttä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111, jossa voit jutella anonyymisti ja maksutta luotettavan aikuisen kanssa.

Tukea ja rohkeutta ikävistä kohtaamisista kertomiseen

Moni nuori on kokenut ahdistelua ja häirintää netissä sekä ikätovereiden että tuntemattomien henkilöiden taholta. Jos epäilet, että viestien takana on aikuinen, muista että aikuinen on aina vastuussa seksuaalisesta häirinnästä. Lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö ovat rikollisuutta. Syy ei ole ikinä lapsen tai nuoren, vaikka nuori olisi siihen itse suostunut tai sitä itse ehdottanut. Älä häpeä kertomista. Uskalla kertoa -video kannustaa puhumaan tutulle ja turvalliselle aikuiselle.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu