Koukussa peliin

Olen nykyään koko ajan tosi väsynyt. Tiedän, että vika on yhdessä nettipelissä. Sitä on pakko pelata öisinkin, kun amerikkalaiset pelikaverit ovat silloin hereillä. Taidan olla vähän koukussa, kun kesken koulupäivänkin tekisi mieli pelaamaan ja ajatukset pyörii vaan siinä pelissä. Koulunkäynnistä ei tuu yhtään mitään, kun en jaksa keskittyä. Päätä särkee melkein koko ajan, johtuiskohan sekin tosta pelaamisesta. Miten voin saada pelaamista otetta ja vähentää sitä?

Hyvä, että tunnistat koukuttumisen merkkejä itsessäsi, ja osaat hakea apua! Se on ensimmäinen askel. Selvää on, että sinun pitää rajoittaa öisiä pelisessioita esimerkiksi siten, että pelaat öisin vain loma-aikoina. Muutenkin peliaikaa olisi hyvä vähentää niin, että elämän ja arjen muut palaset pysyvät tasapainossa. Jos vähentäminen tuntuu liian vaikealta, yksi ratkaisu on kyseisen pelin lopettaminen kokonaan – ainakin joksikin aikaa. Joka tapauksessa sinun pitää asettaa rajat omalle koneenkäytöllesi. Käytä aikataulutuksen apuna vaikka kännykän hälytystä tai herätyskelloa.

Monet pelit on rakennettu niin, että niissä pärjätäkseen pitää pelata mahdollisimman paljon. Voisitko kuvitella pelaavasi jotain toisentyyppisiä pelejä tai kokeilla muita harrastuksia? Jos pelaamiseen tarkoitettu tietokone tai konsoli on omassa makuuhuoneessasi, kokeile auttaisiko sen siirtäminen toiseen huoneeseen ainakin joksikin aikaa. Pelaaminen onkin saattanut herättää kotona keskustelua. Pyydä apua vanhemmiltasi ja sopikaa kanssa yhdessä peliajat ja tukea säännöistä kiinni pitämiseen. Voitte kysyä apua myös koulun terveydenhoitajalta tai muulta ammattilaiselta. On tärkeää oman hyvinvointisi kannalta, että saat arkesi ja unirytmisi jälleen kuntoon.

Lopuksi kannustan sinua pitämään hyvää huolta yöunistasi. Nukkuminen on kasvavalle nuorelle todella tärkeää. Murrosikäinen nuori tarvitsee yössä unta noin 10 tuntia. Uni vaikuttaa kasvuun, sillä unen aikana erittyy kasvuhormonia. Riittävä uni edistää luovuutta ja helpottaa päättelykykyä.

Jos ei nuku tarpeeksi, koulunkäyntikään ei suju, sillä univaje haittaa uuden oppimista ja lisää virheitä opinnoissa. Univajeesta on monenlaista haittaa terveydelle, sillä univaje voi edistää tiettyjen sairauksien, kuten diabeteksen, syntymistä. Päänsärkysi voi todella johtua pelaamisesta, sillä väsymys voi tuoda mukanaan myös päänsäryn. Pelaaminen on

Ehyt ry:n sivuilta löydät lisätietoa liiallisen pelaamisen vähentämiseen ja ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen ja käsittelyyn.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu