Väkivaltainen nettivideo jäi pyörimään mieleen

Yks nettikaveri lähetti mulle linkin yhteen ”hauskaan” videoon. Klikkasin sen auki ja katoin videon. Videossa jotkut suunnilleen yläasteikäiset pojat hakkasivat yhtä vähän pienempää poikaa ja naureskelivat sille. Se poika vuosi verta ja meni tosi huonoon kuntoon. Video oli oikeesti tosi ahdistavaa katottavaa ja jäi pyörimään mieleen. Mitä teen?

Ei ihmekään, että ahdistuit näkemästäsi. Ahdistuksesi kertoo, että välität muista ihmisistä etkä ole turtunut väkivaltaan. Videon pojat eivät varmasti välitä uhrinsa tunteista, koska tekevät hänelle noin väärin. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään tuollaisesta kiusaamisesta.

Voisit kertoa nettikaverillesi, että video ei ollut sinun mielestäsi ollenkaan hauska, etkä halua samanlaisia linkkejä jatkossa. Voit myös ilmiantaa videon sen nettisivuston tai some-kanavan ylläpidolle, jolle linkki vie. Videon jakaminen eteenpäin ei kannata ja netin videopalveluissa tämänkaltaisten videoiden levittäminen on usein kiellettyä. Vain ylläpito näkee ilmiantajan ja ilmiannon tiedot, eikä ilmiannon kohteelle koskaan kerrota, keneltä ilmoitus on tullut. Voit pyytää ilmiantamiseen apua vanhemmalta tai muulta tutulta aikuiselta.

Selvisikö videosta, mistä koulusta tai miltä paikkakunnalta pojat ovat kotoisin? Tai tietäisikö videoita levittänyt kaverisi? Voisit pyytää esimerkiksi vanhempiasi selvittämään yhdessä kanssasi, voisitteko ilmoittaa videosta poikien koululle. Silloin pojat voisivat joutua vastuuseen tekemistään rikoksista. Kuvailemasi pahoinpitely on nimittäin rikos, samoin saattaa olla videon laittaminen nettiin. Myös Poliisin Nettivinkki on hyvä kanava ilmoittaa kyseisen kaltaisesta aineistosta, etenkin, jos aineisto löytyy suomalaisesta nettipalvelusta.

Sinun olisi hyvä jutella videosta vanhempasi tai muun sinulle tutun ja turvallisen aikuisen kanssa. Kerro hänelle näkemästäsi ja mikä videossa tuntui sinusta erityisen ahdistavalta. Pelottavassa ja ahdistavassa olossa vanhempien tai muiden aikuisten läheisyys ja sanat helpottavat. Tärkeintä on, ettet jää ahdistavan olon tai mielikuvan kanssa yksin. Voit myös ottaa yhteyttä MLL:n maksuttomaan Lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin tai nettikirjepalveluun ja jutella turvallisen aikuisen kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu