Nuortennetti esillä Jyväskylässä
NUORI2023 – valtakunnallinen kasvatus- ja nuorisoalan kohtaaminen järjestetään Jyväskylässä huhtikuussa. Tapahtuma on tarkoitettu kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille, opiskelijoille ja vapaaehtoisille. Jopa 3000 alan toimijaa saapuvat tapahtumaan ympäri Suomea eri kunnista, järjestöistä, seurakunnista ja alan oppilaitoksista. Tapahtumapaikkana on Paviljonki.
Nuortennetin työntekijät Suvi ja Kaisa lähtevät tapahtumaan esittelemään Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia kolmeksi päiväksi 18.4.-20.4. Mukana messuhulinassa ovat myös vanhat toimittajat Kata ja Hanna. Muita MLL:n työntekijöitä messuilla ovat mediakasvatuksen asiantuntija Inka ja auttavien puhelimien ja digitaalisten palveluiden päivystyskoordinaattorit Pauliina ja Johanna. Löydät meidät messuosastolta B 32.
MLL:n ajankohtaiset mediakasvatuksen kuulumiset esitellään 19.4. klo 9-10 puheenvuorossa Tasapainoilua somessa – miten suojella ja mahdollistaa lasten ja nuorten osallistuminen digissä?
Lue lisää Nuori2023-tapahtumasta
Euroopan nuorison teemavuotta juhlittiin vuonna 2022. Suomessa Opetushallitus koordinoi vuoden tapahtumia ja kaikki huipentui Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat-kilpailun. Kilpailuun lähetettiin yhteensä 51 nuoria osallistavaa toimintamallia. Nuortennetti valittiin Opetushallituksen asiantuntijaraadin arviossa voittajaksi yhdessä Mentoring for Future -hankeen kanssa. Raati lausui Nuortennetistä näin: ”Nuortennetti tarjoaa sekä osallisuutta että osallistumista ja jokainen voi osallistua omien voimavarojensa mukaan. Nuoret ovat mukana toiminnassa monessa eri roolissa ja malli tavoittaa nuoria ympäri Suomen. Malli käsittelee erittäin ajankohtaisia teemoja nuorten elämässä ja yhteiskunnassa yleisesti”. (Oph 19.1.2023)
MLL tekee nuoria osallistavaa ja nuorten osallisuutta edistävää digitaalista nuorisotyötä Nuortennetissä, jonka pääkohderyhmänä ovat 13-21 vuotiaat. Nuortennetissä nuoret osallistuvat kehittämistyöhön ja suunnitteluun, tekevät itse sisältöjä, antavat vertaistukea toisilleen, toimivat kokemusasiantuntijoina ja vaikuttajina (haastattelut, blogit, podcastit, videot), päivittävät sosiaalisen median kanavia sekä moderoivat keskustelupalstaa. Nuortennetti tarjoaa nuorelle mahdollisuuden olla mukana merkityksellisessä vapaaehtoistoiminnassa, joka opettaa vastuunottamista itsestä ja lähiyhteisöstä. Otamme mukaan uusia vapaaehtoisia toimittajia koko ajan.
Katso videoterveiset vanhoilta Nuortennetin toimittajilta.
Tiesitkö, että kuka tahansa nuori tai nuorten ryhmä voi olla mukana tekemässä Nuortennettiä? Sisältö voi olla piirros, kirjoitus, idea gallupiin tai vaikka kuva? Lähettäkää meille omat mediatuotoksenne, niin julkaisemme ne Nuortennetissä.
Lähetä mediatuotoksesi Nuortennettiin!
Nuortennetin keskustelufoorumi tarjoaa vertaistukea, jossa nuoret voivat kertoa huolistaan ja saada muilta nuorilta kannustusta ja tukea. Keskustelupalstaa moderoivat koulutetut vapaaehtoiset moderaattorit. Nuortennetin vapaaehtoiset moderaattorit ovat noin 24–29-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka haluavat omalta osaltaan huolehtia Nuortennetin turvallisesta ja positiivisesta ilmapiiristä. Usein moderaattorit joko opiskelevat ohjausalalle tai ovat vastavalmistuneita, ja moderointi on heille yksi tapa oppia lisää nuorten elämästä ja ajatuksista. MLL:n kouluttamat nuoret, eli verkk@rit kommentoivat nuorten keskustelupalstan keskusteluja ja huolehtivat siitä, ettei kukaan jää yksin tai ettei keskustelu loukkaa ketään. Kaikissa huolta herättävissä kysymyksissä nuorille tarjotaan myös aikuisen tukea ja tarvittaessa ohjausta Lasten ja nuorten puhelin- ja nettipalveluun tai ammattipalveluihin.
Nuortennetissä ei ilkeillä
Nuortennetin keskustelupalsta on viimeisen vuoden aikana kasvanut häkellyttävästi. Vuonna 2022 julkaisimme reilut 10 300 viestiä, mikä on yli tuplasti edellisvuosiin verrattuna. Miksi Nuortennetin keskustelupalsta on niin suosittu? Mikä saa nuoret palaamaan yhä uudelleen, vaikka keskustelupalsta on harkittu ja hitaampi media. Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila kertoo Nuortennetistä Lapsemme-lehdessä ja MLL blogissa:
Lue Nuortennetin esittely Lapsemme-lehdessä
Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa ja tarjoavat tekemistä esimerkiksi nuorisotyöhön, oppitunnille tai välitunnille. Nuortennetissä on paljon vinkkejä, testejä ja gallupeja mm. medialukutaidon vahvistamiseen ja digihyvinvoinnin edistämiseen.
Mitä tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi? Tiedätkö mitä tarkoittaa suostumuksellisuus? Entä miten itse huolehdit digihyvinvoinnistasi?
Lue lisää Nettikiusaamiskyselyn tuloksista
Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali.
Mitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä pitää ottaa huomioon, jos harkitsee kuvien jakamista?
Mistä ideoita digitaaliseen nuorisotyöhön? Miten mahdollistaa nuorten osallisuus ja vaikuttaminen digitaalisissa ympäristöissä? Miten vahvistaa nuorten digihyvinvointia? Mistä tukea yksinäiselle nuorelle? Nuortennetin uutiskirje tarjoaa nuorten parissa toimivalle ammattilaiselle vastauksia kysymyksiin, tekemistä ja inspiraatiota suoraan sähköpostiin 4 kertaa vuodessa.
Aiheeseen liittyvät
Nuori2023-tapahtuman ohjelma
Apua ja tukea
- Nuoret voivat soittaa
- Nuoret voivat kirjoittaa nettikirjepalveluun
- Nuoret voivat varata ajan chatkeskusteluun