Verkkotukioppilastiimin eettiset ohjeet

Kun toimin verkkotukioppilaani eli verkk@rina ja esim. vastaan Nuortennetin keskustelupalstalla muiden nuorten kysymyksiin ja huolenaiheisiin tai juttelen ryhmächatissä muiden nuorten kanssa, otan seuraavat seikat huomioon.

 1. Tiedostan edustavani Mannerheimin Lastensuojeluliittoa Nuortennetin vapaaehtoisena. MLL:n arvot ovat lapsen ja lapsuuden arvostus, yhteisvastuu, inhimillisyys ja yhdenvertaisuus. MLL:n periaatteet ovat avoimuus, ilo, kumppanuus, osallisuus ja arjen arvostus. Toteutan toimissani näitä arvoja ja välitän hyvää kuvaa MLL:sta.
 2. Tehtäväni on herätellä keskustelua ja toimia toisten nuorten tukijana ryhmäkeskusteluissa.
 3. Olen vastauksissani positiivinen ja muita kunnioittava.
 4. Minulla ei ole velvollisuutta tai oikeutta ratkaista nuorten ongelmia, vaan kannustan heitä löytämään itse ratkaisuja ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä ammattiauttajiin tai muihin tahoihin, kuten MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin.
 5. Osoitan keskustelijoille ja kirjoittajille hyväksymistä, välittämistä ja kiinnostusta heidän kysymyksiinsä. Kunnioitan jokaista ihmisenä, ja otan huomioon muiden ihmisten oikeuden ajatella eri tavalla.
 6. En kerro Nuortennetin kanavissa koko nimeäni, asuinpaikkaani tai sijaintiani. En markkinoi omia some-tunnuksia muille Nuortennetin kanavien kautta.
 7. Minulla on oikeus saada tehtävääni koulutusta, sekä tukea ja ohjausta toimiessani MLL:n verkkotukioppilaana.
 8. Voimme jakaa vinkkejä, ideoita ja ajatuksia verkkotukioppiluuteen liittyen verkk@ri-tiimin omassa Slack-ryhmässä.
 9. Nuortennetin kanavat nukkuvat klo 21-07, tällöin en avaa Nuortennettiä tai tee verkkotukioppilaan vapaaehtoistöitä.
 10. Minulla on oikeus olla suostumatta epäasialliseen kohteluun. MLL:n työntekijä poistaa häiriköt ryhmäkeskustelusta ja moderoi keskustelupalstalle tulevat viestit.
 11. Minulla on velvollisuus ilmoittaa kohtaamistani hankalista tilanteista MLL:n työntekijälle. Vaikeat tilanteet ovat aina aikuisen vastuulla. En vastaa liian hankaliksi kokemiini keskustelupalstan asioihin. Nuortennetin verkkotukioppilaana roolini rajoittuu Nuortennetin keskustelupalstalla vastaamiseen ja mahdollisiin ryhmächatteihin osallistumiseen. Mikäli joku haluaa tukeani muulloin tai minua kohdellaan epäasiallisesti, ilmoitan asiasta MLL:n työntekijälle. Ota yhteys WhatsApp- tai tekstiviestillä Riikkaan 050 453 1523.

 

Jokaiselle MLL:n Nuortennetin verkkotukioppilaalle lähetetään nämä ohjeet yksityisviestillä. Niiden kuittaaminen tarkoittaa ohjeisiin ja toimintatapoihin sitoutumista. Laita Riikalle viestiä (050 453 1523 tai riikka.kaukinen(at)mll.fi), jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa näihin ohjeisiin. Kehitämme niitä mielellämme!

Ohjeiden noudattamatta jättäminen johtaa MLL:n verkkotukioppilas-tiimistä poistamiseen.

Aiheeseen liittyvät