Paras kaveri seurustelee

Me oltiin monta vuotta kuin paita ja peppu. Liikuttiin aina yhdessä ja pystyin kertomaan Marialle ihan kaiken mun elämästä. Kasiluokan alussa se muuttui jotenkin ja alkoi seurustelemaan yhen pojan kanssa. Nyt se viettää kaiken ajan sen kanssa eikä enää soittele tai ehdi nähä mua. Musta tuntuu, että menetin mun parhaan kaverin sille pojalle. Miten saan Marian takaisin?

Ystävyyden haaleneminen ei ole koskaan helppo juttu. On kuitenkin aivan normaalia, että lapsuuden selkeät suhteet kavereihin, vanhempiin ja sisaruksiin muuttuvat ajan myötä. Kun henkiset kasvupyrähdykset osuvat eri aikaan monelle käy niin, ettei entisen parhaan kaverin kanssa löydykään enää yhteistä.

Lapsena ollaan usein kavereita lähellä asuvien lasten tai luokkakavereiden kanssa, mutta nuoruudessa eri asiat saattavat alkaa painaa ystävyyssuhteissa. Parhailla kaveruksilla on useimmiten yhteisiä mielenkiinnon kohteita, samoja harrastuksia tai yhtenevä maailmankatsomus. Sinun entinen paras kaverisi on nyt alkanut seurustelemaan, ja uusi poikaystävä ja ihastuminen täyttävät kaiken hänen aikansa. Sinun ei kannata jäädä vellomaan yksinäisyyteen tai jäädä odottelemaan kaverin palaamista luoksesi vaan kohdata tilanne realistisesti. Kun olette yhdessä, voitte varmasti puhua jostakin muusta kuin tästä pojasta. Vaikka ystävyyssuhteenne ei olisi yhtä syvä kuin aiemmin, siitä kannattaa silti pitää kiinni. Hyvät ystävät ovat harvassa!

Ystävyssuhteen haalistumiseen liittyy epämiellyttäviä ja ahdistavia tunteita. Tällaiset tunteet kuuluvat nuoruuteen. Tunteita läpikäymällä oppii paljon itsestään. Vaikeat tilanteet voi kääntää myös voitoksi: vastoinkäymiset kehittävät ystävyyssuhteiden solmimis- ja ylläpitämistaitoja. On hyvä muistaa, ettei elämäänsä kannata rakentaa yhden ystävän varaan vaan on hyvä ylläpitää myös muita ystävyyssuhteita.

Voisit miettiä, olisiko lähelläsi muita nuoria, joista voisit saada ystäviä itsellesi. Voit vaikka kirjata paperille esimerkiksi luokallasi tai harrastuksissasi olevia mielenkiintoisia tyyppejä ja miettiä, kehen haluaisit tutustua paremmin. Vai onko sinulla kenties vanhoja ystävyyssuhteita, joita voisit elvyttää? Vaikka tilanne onkin vaikea ja surullinen, on tärkeää, että jatkat hyvillä mielin omaa elämääsi ja iloitset ystäväsi onnesta.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu