Lapsena tapahtunut ahdistelu painaa

Perheemme tuttava kosketteli minua, kun olin pieni. Sitä jatkui ainakin vuoden verran. Nyt vanhempana minusta tuntuu, että olen pelkkä kuori ja että en ansaitse tulla rakastetuksi. Kavahdan jokaista kosketusta. Minulla on ihana poikaystävä, joka tietää tapahtuneesta. Hän on ainoa kenelle olen siitä koskaan kertonut. En kuitenkaan tiedä, kuinka kauan hän jaksaa minua. Hän on kehottanut minua hakemaan itselleni apua, mutta en usko, että se auttaisi.

Seksuaalisuus on ihmiselle hyvin yksityinen ja intiimi asia ja siksi myös hyvin haavoittuva. Seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksesta parantuu, mutta siihen tarvitaan toisen ihmisen apua.

Olet joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, joten on erittäin tärkeää, että haet itsellesi apua.  Läheisille kertominen voi auttaa, mutta usein toipumiseen tarvitaan ammattilaisen apua. Ammattilaisilla (kuten terveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja terapeutti) on koulutusta ja kokemusta vaikeiden asioiden läpikäymisestä.

Tärkeintä kuitenkin on, että kerrot tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle. Jos et saa tarvitsemaasi apua ensimmäiseltä jolle kerrot, kannattaa miettiä, kuka muu voisi sinua auttaa ja jatkaa niin kauan, että saat joltakin apua.

Seksuaaliseen koskemattomuuteen kajoamisesta voi seurata monenlaista oireilua, jos asiaa ei käsittele kunnolla. On mahdollista, että ihminen ei edes tiedä kaikkien oireiden johtuvan tapahtuneesta. Voi olla, että elämää varjostaa hallitsemattomuuden tunne, öisin ei saa nukuttua tai näkee painajaisia. Ihminen voi masentua, vetäytyä yksinäisyyteen, tuntea itsensä arvottomaksi tai toisten seurassa ei ole hyvä olla.

Tällaisen voimakkaan kokemuksen jälkeen henkilö voi kärsiä hermostuneisuudesta, keskittymisvaikeuksista, selittämättömistä kivuista, ärsyyntyneisyydestä tai ruokahalun muutoksista. Hän saattaa potea syyllisyyttä tai häpeää tapahtuneesta, vaikka uhri on näissä tilanteissa aina syytön ja tekijä syyllinen.

Hienoa, että olet kertonut asiasta poikaystävällesi ja hän on tukenasi. Seksuaalisesti hyväksikäytetyllä kumppanin hellittely-yritykset voivat tuoda mieleen aiemmat loukkaukset ja omasta kehosta voi olla vaikea nauttia. Tällöin luottamuksen uudelleen löytäminen voi vaatia ponnisteluita ja kumppanilta suurta ymmärrystä. Muista siis puhua asiasta myös poikaystäväsi kanssa jatkossakin.

Apua saatuaan seksuaalisen hyväksikäytön uhrin elämänlaatu, parisuhde ja kokemukset äitinä ja naisena tai isänä ja miehenä parantuvat. Henkilö saa elämänsä takaisin omiin käsiinsä ja hänen kokemuksensa omasta elämänhallinnastaan paranee. Elämä tuntuu taas hyvältä, kun sisällä ollut möykky ei enää hallitse elämää.  Hae siis heti apua!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu