Tuntematon ahdistelija

Olin pari viikkoo sitten kaupungilla kavereiden kaa ja jäin oottaa niitä yhen kaupan ulkopuolelle. Mun luo tuli sellanen mies, joka alkoi kehuu mun ulkonäköö. Aluks osittain tykkäsinki sen jutuista, mut sit se alko kourii mua kaikkialta. Se tuntu ihan kauheelta, mut en oikeen tienny mitä mun pitäis tehä. Onneks mun kaverit tuli, ja se mies lähti heti menemään. Tää juttu on jääny painaa mua ihan kauheesti ja pelästyn aina, jos joku tulee mun lähelle. Mitä teen?

Ei ihme, että asia on jäänyt vaivaamaan mieltäsi, sillä kokemus on varmasti ollut todella ahdistava. Muista, että sinä olet tapahtumaan täysin syytön, vaikka se olisikin aluksi tuntunut mukavalta. Ja kun asiat tapahtuvat nopeasti ja tilanne tuntuu järkyttävältä, voi olla vaikeaa sanoa toiselle ”Ei”. Kukaan ei saa tehdä toiselle mitään tahdonvastaisesti eikä aikuinen saa koskaan ahdistella nuoria seksuaalisesti, se kielletään laissakin. Aikuiset kyllä tietävät, mikä on sallittua ja mikä lainvastaista, ikävä kyllä kaikki eivät sitä noudata.

Sinun kannattaa kertoa asiasta pian luotettavalle aikuiselle kuten vanhemmillesi, koulun henkilökunnalle (kenelle tahansa opettajalle, terveydenhoitajalle, koulupsykologille tai -kuraattorille) tai jollekin aikuiselle harrastustoiminnassasi. Voit aloittaa keskustelun esimerkiksi näin:

  • ”Olisko sulla hetki aikaa, mulla olis tärkeää kerrottavaa.”
  • ”Mulle on tapahtunut yks vakava juttu. Voisinko kertoa sen sulle?”
  • ”Mulla on yks juttu, joka painaa mun mieltä.”

Jos puhuminen on vaikeaa, voit myös lähettää aikuiselle viestin kännykällä tai kirjoittaa asiasi paperille. Voit käyttää apunasi Huoli puheeksi -lomaketta jonka löydät tämän sivun alareunasta. Jos aikuinen ei heti jää kuuntelemaan sinua niin syy ei ole se, ettei häntä kiinnostaisi vaan hänellä saattaa esimerkiksi olla kiire tai hän ei heti ymmärrä, miten vakavasta asiasta on kyse. Jos aikuinen ei heti usko sinua tai vähättelee kertomaasi, kannattaa olla sinnikäs ja jatkaa niin kauan kunnes aikuinen uskoo sinua, tai kerro asiasta jollekin toisella aikuiselle.

Kerro aikuiselle rehellisesti kaikki mitä on tapahtunut. Muista, ettet ole tehnyt mitään väärää ja asiasta kertominen on aina oikein. Juttelemalla hänen kanssaan saat purkaa sydäntäsi ja tuntemuksiasi niin, etteivät ne jää painamaan mieltäsi. Yhdessä aikuisen kanssa voitte pohtia, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Mies saattaa käyttäytyä samoin myös muita nuoria kohtaan ja kertomalla tapahtuneesta autat myös heitä.

Tärkeintä on, ettet jää ajatustesi kanssa yksin! Saat kyllä tapahtuneen painamasta mieltäsi, mutta tarvitset siihen aikuisen apua.

Ladattavaa

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu