Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö

Jokaisella on oikeus ruumiilliseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen.  Se tarkoittaa, että kukaan ei saa painostaa toista seksuaalisiin tekoihin. Kuitenkin monet nuoret ovat kokeneet seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä.

Asiasta on tärkeää puhua. Jos sinulle on tapahtunut jotakin, mistä haluat puhua aikuisen kanssa mahdollisimman pian, katso täältä, mistä löydät apua. Jos haluat lukea lisätietoja seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä, lue alla oleva teksti.

Seksuaalinen ahdistelu

Kukaan ei saa koskettaa sinua niin, että siitä tulee sinulle epämiellyttävä olo. Tämä koskee sekä tuttuja että tuntemattomia ihmisiä. Edes seurustelukumppani tai deittailumielessä alun perin tavattu henkilö ei saa kosketella sinua, jos et tahdo. Myös sinun on lopetettava koskettelu heti, jos toinen sanoo ei.

Seksuaalista ahdistelua voi olla esimerkiksi:

 • takamukselle läpsyttely tai muu koskettelu
 • rintojen puristelu tai rintsikoiden paukuttelu
 • housujen kiskaiseminen alas tai kurkkiminen vaatteiden sisään.
 • syliin kaappaaminen
 • vartalon hinkkaaminen toista vasten
 • käden työntäminen toisen vaatteiden alle
 • näyttäytyminen yllättäen alasti tai itsetyydytys toisen nähden
 • alastonkuvien lähettäminen pyytämättä
 • alastonkuvien pyytäminen netissä

Kunnianloukkauksen merkit taas saattavat täyttyä, jos toisesta esitetään halventavaa tai valheellista tietoa, esimerkiksi nimitellään huoraksi koulussa tai netissä. Kukaan ei myöskään saa jakaa toisesta kuvia tai henkilökohtaisia tietoja ilman lupaa. Kyse voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, joka on Suomen laissa rikos. Loukkaavaa on esimerkiksi jakaa netissä toisesta valokuvia vähissä vaatteissa, alasti tai nolossa tilanteessa.

Vaikka olisit nettikäyttäytymisessäsi ollut testaava, flirttaileva ja provokatiivinenkin, on vastuu nuoreen kohdistuvasta häirinnästä tai hyväksikäytöstä aina aikuisen.

Mitä voit tehdä?

Ensimmäinen asia: ahdistelu ei ole sinun syysi.  Se pitää saada loppumaan nopeasti, koska usein tilanteet vain mutkistuvat. Tilanteet voivat olla pelottavia, ja niiden jälkeen voi jäädä ahdistunut olo. Jos joudut yllättäen ikävään tilanteeseen, yritä tehdä näin:

 • Osoita, että et ole kiinnostunut koskettelusta. Jos paikalla on muitakin, siirry kauemmas, yritä vaihtaa puheenaihetta tai pyydä apua muilta. Jos olette kaksin, lähde pois.
 • Sano reippaasti ja kuuluvasti ei. Voit sanoa esimerkiksi: Et koske muhun! / lopeta, en halua että teet noin / tuo ei ole asiallista / mua odotetaan kotona/ mun pitää nyt mennä.
 • Jos toinen silti jatkaa, muista, että syy ei ole sinun.
 • Lähde pois. Tarvittaessa soita vanhemmillesi, että he tulevat hakemaan sinut.
 • Kerro ikävästä kohtelusta heti jollekulle luotettavalle aikuiselle.

Joskus tilanne tulee eteen yllättäen, esimerkiksi koulussa, juhlissa tai kaupungilla. Joskus käy niin, että deittikumppani alkaakin ahdistella. Sinun ei tarvitse jäädä, vaikka olisit ensin luvannut jotain. Tärkeintä on poistua nopeasti ja mennä turvaan, esimerkiksi muiden ihmisten seuraan.

Poistu paikalta heti, jos tilanne on uhkaava tai jatkuu kielloistasi huolimatta. Saat olla tyly ja lähteä pois sanomatta mitään. Tärkeintä on, ettei sinulle tapahdu pahaa.

Jos olet paikalla, kun jotakuta muuta ahdistellaan, auta häntä pääsemään tilanteesta pois.

Kerro aikuiselle

On tärkeää kertoa ahdistelusta jollekulle luotettavalle aikuiselle. Kertomalla vähennät sen ihmisen valtaa, joka ahdistelee sinua, ja saat aikuiselta neuvoja tilanteen selvittämiseen. Jos sinun on vaikeaa aloittaa kertomista, voit sanoa esimerkiksi, että

 • ”Mulla olisi asiaa, josta on vähän vaikea puhua.”

Yleensä aikuinen pysähtyy kuuntelemaan. Jos ei, puhu toisen aikuisen kanssa. On tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin.

Jos tekijä on ollut toinen nuori, vieras aikuinen, deittailumielessä tavattu henkilö tai joku muu ulkopuolinen, kerro vanhemmillesi ja miettikää yhdessä, mitä tehdä. Jos tekijä onkin perheenjäsen, kerro muille luotettaville aikuisille. Esimerkiksi koulun terveydenhoitaja, kuraattori tai sosiaalityöntekijä ovat sitä varten, että heille voi kertoa huolestuttavista asioista.

On monia aikuisia, joilta voit pyytää apua, täällä muutamia esimerkkejä.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voit soittaa mistä asiasta tahansa.

Jos sinua on ahdisteltu tai käytetty seksuaalisesti hyväksi, älä jää yksin. Sinulle on tehty väärin ja sinun oikeuksiasi on loukattu. On tapahtunut rikos, josta olisi hyvä ilmoittaa poliisille. Älä suojele tekijää vaikenemalla tapahtuneesta.  Hänet on tärkeää saada vastuuseen teoistaan niin ettei hän enää jatka toimintaansa ja satuta enää enempää sinua tai muita lapsia.

Saman- ja eri-ikäisten nuorten deittailu

Nuorten deittailu tai seurustelu toimii usein hyvin, kun osapuolten iässä tai kypsyydessä ei ole suurta eroa. Ja kun molemmat haluavat olla yhdessä ja edetään siten, että molemmilla on hyvä ja turvallinen olo. Nuortenkaan välisissä seurustelusuhteissa painostaminen tai ahdistelu ei ole hyväksyttävää.  Sinulla on oikeus ruumiilliseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen. Kunnioita myös toisten oikeutta koskemattomuuteen.

Jos toinen on huomattavasti vanhempi, kannattaa pysähtyä miettimään, onko tämä hyvä juttu. Voi olla, että osapuolet odottavat silloin suhteelta eri asioita. Lain mukaan täysi-ikäisen ja alle 16-vuotiaan lapsen väliset seksuaaliset teot ovat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Jos olet tavannut netissä, esimerkiksi pelissä tai somessa ikäiseltäsi vaikuttavan henkilön, jonka haluaisit tavata, huomioi tämä:

 • kerro vanhemmillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle, mihin olet menossa
 • sovi tapaaminen julkiselle paikalle
 • ota joku aikuinen tai ainakin kaveri mukaan.
 • mieti, mitä odotuksia sinulla itselläsi on tapaamiselle? Mitä voisitte tehdä yhdessä? Mistä juttelisit hänelle ja mitä et aio heti kertoa tai tehdä?
 • varaudu siihen, että henkilö onkin erilainen kuin ajattelit. Netin kautta jutellessa näkee ihmisestä vain yhden puolen.
 • varaudu siihen, että henkilöllä on tapaamisellenne erilaisia odotuksia kuin sinulla. Niinkin voi käydä, että toinen haluaa tavata kavereina, toinen olettaa, että kyse on deittailusta. Kerro silloin heti rohkeasti, mitä ajattelet. Asia menee mutkikkaammaksi, jos toinen luulee, että olet hänestä kiinnostunut.
 • älä lähde yksin hänen mukaansa esimerkiksi asuntoon tai autoon.

Netin kautta löytyneen kaverin tapaaminen voi mennä hyvin, mutta näihin asioihin kannattaa kuitenkin varautua. Turvallisuutta lisää esimerkisi se, jos molemmilla on vanhempi mukana sopimassa, miten tapaaminen totetetaan.

Aikuisten tekemä seksuaalinen hyväksikäyttö

Lasten suojaksi on säädetty laki, jonka mukaan aikuisen ja alle 16-vuotiaan lapsen väliset seksuaaliset teot ovat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.  Tämä koskee sekä yhdyntää että muita seksuaalisia tekoja.  Teko voi olla sellainen, jonka aikuinen tekee lapselle tai sellainen, jonka aikuinen saa lapsen tekemään itselleen tai hänelle. Sekä tytöt että pojat voivat tulla seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi.

Usein seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyy esimerkiksi nuoren ulkonäön kehumista, lahjojen tai rahan antamista. Nuori saattaa hämääntyä saamastaan huomiosta ja suostua seksuaalisiin tekoihin. Aikuinen on aina vastuussa tapahtuneesta, vaikka nuori olisi suostunut tekoihin tai jopa ehdottanut niitä itse.  Toisaalta hyväksikäyttöön voi liittyä pelottelua, uhkailua, kiristystä tai väkivaltaa. Esimerkiksi uhataan kertoa vanhemmille nuoren tekemisistä, julkaista hänen alastonkuviaan tai muuta ikävää, jos nuori kertoo hyväksikäytöstä. Tai hyväksikäyttäjä voi olla läheinen aikuinen, johon nuori on luottanut, ja asia on vaikeaa ottaa puheeksi.  Näissä tilanteissa nimenomaan pitää kertoa luotettavalle aikuiselle ja ottaa yhteys myös poliisiin. Aikuisella ei ole oikeutta tehdä nuorelle näin.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kyse, jos joku aikuinen esimerkiksi:

 • pitelee nuorta sylissään väkisin tai ilman lupaa
 • pyytää nuorta koskettelemaan itseään
 • yrittää pakottaa nuorta seksiin tai seksuaalisiin tekoihin
 • houkuttelee kehumalla, antamalla lahjoja tai rahaa nuoren seksuaalisiin tekoihin
 • sanoo, ettei nuori saa kertoa, mitä hän on tehnyt
 • uhkaa satuttaa nuorta tai hänen läheisiään, jos nuori kertoisi tapahtuneesta jollekin

Ahdistelu netin kautta

Netissäkään kukaan aikuinen ei saa lähestyä alle 16-vuotiasta lasta seksuaalisissa tarkoituksissa lähettämällä hänelle esimerkiksi seksuaalisviritteisiä viestejä, kuvia tai kysymyksiä. Jos kuitenkin saat tällaisen, toimi näin:

 • Säästä epäilyttävä tai loukkaava viesti tai kuva. Tai ota ruutukaappaus.
 • Näytä ne heti jollekin luotettavalle aikuiselle.
 • Tehkää tarvittaessa ilmoitus poliisille ja somekanavan ylläpitäjälle.

Onko joku aikuinen

 • pyytänyt sinulta alastonkuvia?
 • yrittänyt ostaa sinulta seksiä korvausta vastaan?
 • näyttänyt tai lähettänyt sinulle omia alastonkuviaan tai seksiä kuvaavia videoita?
 • uhannut levittää kuviasi, jos et suostu hänen pyyntöihinsä?
 • uhannut satuttaa sinua tai läheistäsi, jos kerrot tapahtuneesta jollekin?
 • yrittänyt pakottaa sinut seksiin?
 • houkutellut sinut tekoihin, jotka harmittavat sinua jälkikäteen?

Tällaiset aikuiset syyttävät teoista usein uhrejaan. He saattavat sanoa, että nuoret ovat itse halunneet sitä tai ovat pukeutuneet tai käyttäytyneet provosoivasti.

Jotkut vannottavat pitämään tapahtumat salaisuuksina tai uhkaavat tehdä jotain pahaa, jos niistä kertoo jollekulle ulkopuoliselle. He tekevät näin kuitenkin vain, koska tietävät toimivansa väärin ja joutuvansa vaikeuksiin, jos heidän tekonsa tulee ilmi. Sinun ei tarvitse suostua uhkailuihin.

Seksuaalisviritteiset kuvat alaikäisestä

Alle 18-vuotiasta lasta esittävien seksuaalisviritteisten kuvien ottaminen, levittäminen, ostaminen, myyminen tai pelkkä hallussapito on lain mukaan kiellettyä.

Jos joku siis pyytää sinua lähettämään itsestäsi seksuaalisviritteisiä kuvia, niin sinun ei tarvitse (eikä kannata) suostua siihen. Jos pyyntö tuli netin kautta, säästä viesti tai ota pyynnöstä ruutukaappaus. Kerro asiasta heti jollekulle luotettavalle aikuiselle. Viestittely ei välttämättä jää viestittelyksi, vaan usein kuvien kyselijät yrittävät vähitellen päästä tapaamaan kohteensa ja tekemään seksuaalisia tekoja.

Seksuaalisväritteisiä kuvia ei kannattaisi lähettää edes seurustelukumppanille. Joskus käy niin, että seurustelusuhteen päättyessä kumppani levittääkin kuvia kostoksi tai huvikseen nettiin.

Seksin ostaminen alaikäiseltä

Seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta nuorelta ja jopa oston yritys on Suomen lain mukaan rikollista. Seksin ostamista on myös se, jos joku antaa tai lupaa seksin vastineeksi muuta kuin rahaa, esimerkiksi tavaraa, vaatteita tai päihteitä. Tällainen kaupankäynti on nuorelle vaarallista.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu