Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö

Seksuaalinen ahdistelu

”Mun rinnakkaisluokalla on poika, joka on alkanut koskettelemaan mua inhottavasti.  Melkein joka kerran ohi kävellessään se läimäyttää mua takapuoleen tai litistää mut jotain seinää vastan ja puristelee mua rinnoista.  Mua niin kuvottaa se, mutten tiedä, miten siitä sille sanoisin. Muut vaan nauraa ja sanoo, et se on musta kiinnostunut. Mut mua ällöttää sen koskettelu.”

Joskus on mukavaa saada huomiota ja kuulla olevansa hyvännäköinen. Se kohottaa itsetuntoa ja saa hyvälle tuulelle. Jokaisella on kuitenkin oikeus määrätä omasta kehostaan ja siitä, kuka sitä koskettelee. Jos siis koskettelu ei tunnu hyvältä tai se jatkuu kielloista huolimatta, kyseessä on seksuaalinen ahdistelu. Sitä ei saisi koskaan sekoittaa leikkimieliseen kisailuun tai esimerkiksi flirttailuun.

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen. Kukaan ei saa koskettaa sinua niin, että siitä tulee sinulle ikävä tai inhottava olo eikä sinun tarvitse suostua mihinkään sellaiseen, mikä ei tunnu sinusta hyvältä.  Toisin sanoen saat itse päättää, kuka sinua koskettaa ja miten.

Tämä koskee myös parisuhteita eli myöskään seurustelukumppania ei saa kosketella jos hän ei sitä halua eikä sillä tavalla, että se tuntuu pahalta.  Aina on oikeus sanoa, jos haluaa että toinen lopettaa koskettelun tai hyväilyn.

Seksuaalista ahdistelua voi tapahtua tytöille ja pojille, nuorille ja aikuisille.  Siihen voi törmätä koulussa, kotona, vapaa-ajalla tai työpaikalla. Se on kuitenkin aina väärin ja siksi tärkeä saada loppumaan mahdollisimman pian.

Seksuaalista ahdistelua on esimerkiksi vastentahtoisesti tehty:

 • housun etumuksiin tarraaminen
 • takamukselle läpsyttely
 • rintojen puristelu
 • syliin koppaaminen
 • vartalon hinkkaaminen sinua vasten
 • vaatteiden nykiminen paljaan ihon näkemisen toivossa
 • rintsikoiden paukuttelu
 • kaula-aukon tai boksereiden sisään kurkkiminen.

Kunnianloukkauksen merkit taas saattavat täyttyä, jos sinusta esitetään halventavaa tai valheellista tietoa joko live-elämässä tai netissä niin, että siitä aiheutuu sinulle vahinkoa tai pahaa mieltä.  Tällaiseksi voidaan luokitella tilanteet, joissa sinua nimitellään esimerkiksi huoraksi.

Kukaan ei myöskään saa jakaa sinusta kuvia tai henkilökohtaisia tietoja ilman lupaasi niin, että siitä koituu sinulle harmia. Esimerkiksi jos joku jakaa kännykällä tai netissä ilman lupaasi kuvan, jossa olet vähissä vaatteissa tai vaihtoehtoisesti jotain tietoa henkilökohtaisesta elämästäsi niin, että teko aiheuttaa sinulle vahinkoa tai pahaa mieltä, voidaan teko katsoa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseksi, joka on Suomen laissa rikos.

Muista! Sinulla on oikeus ruumiilliseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen.  Kunnioita myös toisten oikeutta koskemattomuuteen.

Mitä voit tehdä?

”Ensin hämmennyimme kaverini kanssa heidän huutelustaan, mutta sitten sisuunnuimme: sanoimme heille, että jos huoraksi huutelu ei lopu, teemme heistä rikosilmoituksen. Sen jälkeen eivät ole huudelleet!”

Seksuaalinen ahdistelu pitää saada loppumaan heti.  Omiin tunteisiin kannattaa luottaa.  Jos sinulle tulee ikävä olo jonkun sanoista tai teoista, toimi seuraavasti:

Sano kuuluvalla äänellä EI. Kerro, ettet halua henkilön jatkavan. Voit esimerkiksi sanoa: ”Hei, tuo ei tunnu minusta mukavalta”, ”Älä tee noin, en tykkää siitä” tai ”Lopeta, en halua että teet noin”.

Poistu paikalta varsinkin silloin, jos tilanne on uhkaava tai jatkuu kielloistasi huolimatta. Saat olla tyly ja lähteä pois sanomatta mitään. Hyvistä tavoista ei tarvitse tällaisessa tilanteessa pitää kiinni – tärkeintä on, ettei sinulle tapahdu pahaa.

Jos tekijä on sinulle tuttu, voi olla hyvä ottaa asia puheeksi silloin, kun paikalla on muitakin. Voit esimerkiksi sanoa: ”Se, mitä viimeksi teit, oli minusta väärin enkä tykännyt siitä. Tiesitkö, että se oli seksuaalista ahdistelua? Toivottavasti et tee sitä enää, muuten joudun kertomaan siitä opettajalle/poliisille/vanhemmilleni/pomollesi”.

Kerro asiasta aina luotettavalle aikuiselle varsinkin, jos ahdistelu jatkuu. Hän voi auttaa sinua selviämään tapahtuneesta niin, ettei se jää vaivaamaan mieltäsi. Seksuaalinen ahdistelu voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaiseksi tunnet itsesi ja miten pystyt nauttimaan kehostasi, seksuaalisuudestasi tai ihmissuhteista tulevaisuudessasi.

Seksuaalinen hyväksikäyttö

Oikeus elää, kasvaa ja kehittyä rauhassa

Jokaisella on oikeus ruumiilliseen ja seksuaaliseen koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen.  Tämä tarkoittaa sitä, että sinä saat itse määrätä, kuka, miten ja milloin sinua kosketaan sekä miten ja kenen kanssa toteutat omaa seksuaalisuuttasi. Nämä ovat tärkeitä oikeuksia eikä niitä saa kukaan loukata.

Sinulla on oikeus kasvaa ja kehittyä rauhassa.  Tämän vuoksi on olemassa lakeja, joiden mukaan aikuinen ei saa olla minkäänlaisessa seksisuhteessa lapsen kanssa. Lapsella on oikeus harjoitella erilaisia ihmissuhteisiin liittyviä asioita esimerkiksi flirttailemalla valitsemansa ihmisen kanssa, mutta aikuisten pitäisi tietää omat rajansa ja olla lähtemättä mukaan tilanteisiin tai suhteisiin, jotka saattavat olla lapselle vahingollisia.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Lasten suojaksi on säädetty laki, jonka mukaan aikuisen ja alle 16-vuotiaan lapsen väliset seksuaaliset teot ovat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.  Tämä koskee sekä yhdyntää että muita seksuaalisia tekoja.  Teko voi olla sellainen, jonka aikuinen tekee lapselle tai sellainen, jonka aikuinen saa lapsen tekemään itselleen tai hänelle. Sekä tytöt että pojat voivat tulla seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi.

Lait koskevat myös nettiä. Netissäkään kukaan aikuinen ei saa lähestyä alle 16-vuotiasta lasta seksuaalisissa tarkoituksissa lähettämällä hänelle esimerkiksi seksuaalisviritteisiä viestejä, kuvia tai kysymyksiä. Jos joku aikuinen tekee näin, olisi hyvä säästää viestit tai kuvat ja näyttää ne heti jollekin luotettavalle aikuiselle.

Jos aikuinen on lapselle läheinen, esimerkiksi opettaja tai harrastuksen ohjaaja, on ikäraja 18 vuotta.

Näissä tilanteissa aikuinen on aina vastuussa tapahtuneesta, vaikka nuori olisi ollut tapahtumiin suostunut tai ehdottanut niitä itse.  Aikuisten pitäisi tietää mikä on oikein ja mikä on väärin.

Alaikäisten keskinäinen seurustelu

Laki ei kiellä nuoren keskinäistä seurustelua silloin, kun osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa. Voit siis rauhassa seurustella suunnilleen itsesi ikäisen kumppanin kanssa, joka on kanssasi suunnilleen samalla kehitystasolla.

Seksuaalisviritteiset kuvat alaikäisestä

Alle 18-vuotiasta lasta esittävien seksuaalisviritteisten kuvien ottaminen, levittäminen, ostaminen, myyminen tai pelkkä hallussapito on lain mukaan kiellettyä.

Jos joku siis ehdottaa sinulle seksuaalisviritteisten kuvien ottamista tai vaikka vaihtamista, niin sinun ei tarvitse suostua siihen. Olisi hyvä, jos säästäisit pyynnön (mikäli se on tapahtunut netin kautta) ja kertoisit asiasta heti jollekin luotettavalle aikuiselle.

Seksin ostaminen alaikäiseltä

Seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta nuorelta ja jopa oston yritys on Suomen lain mukaan rikollista. Seksin ostamista on myös se, jos joku antaa tai lupaa seksin vastineeksi muuta kuin rahaa, esimerkiksi tavaraa, juotavaa tai elokuvalippuja.

Näissäkin tilanteissa aikuinen on aina vastuussa teoistaan eikä ikinä nuori, vaikka nuori olisi itse ehdottanut asiaa.

Onko joku aikuinen

 • pyytänyt sinulta alastonkuvia?
 • yrittänyt ostaa sinulta seksiä korvausta vastaan?
 • kosketellut sinua epämiellyttävällä tavalla?
 • näyttänyt tai lähettänyt sinulle omia alastonkuviaan tai seksiä kuvaavia videoita?
 • pidellyt sinua sylissään ilman lupaa?
 • pyytänyt sinua koskettelemaan itseään?
 • uhannut levittää kuviasi, jos et suostu hänen pyyntöihinsä?
 • uhannut satuttaa sinua tai läheistäsi, jos kerrot tapahtuneesta jollekin?
 • pakottanut sinut seksiin?
 • houkutellut sinut tekoihin, jotka harmittavat sinua jälkikäteen?

Tällaiset aikuiset syyttävät teoista usein uhrejaan. He saattavat sanoa, että nuoret ovat itse halunneet sitä tai ovat pukeutuneet tai käyttäytyneet provosoivasti.

Jotkut vannottavat pitämään tapahtumat salaisuuksina tai uhkaavat tehdä jotain pahaa, jos niistä kertoo jollekin ulkopuoliselle. He tekevät näin kuitenkin vain, koska tietävät toimivansa väärin ja joutuvansa vaikeuksiin, jos heidän tekonsa tulee ilmi. Sinun ei tarvitse suostua uhkailuihin.

Älä jää yksin

Jos sinulle on tapahtunut yllä mainittuja tai muita listan kaltaisia asioita, älä jää yksin. Sinulle on tehty väärin ja sinun oikeuksiasi on loukattu. On tapahtunut rikos, josta olisi hyvä ilmoittaa poliisille.

Tapahtumista voi jäädä sinulle pitkäksi aikaa ikävä olo ja ne voivat haitata kykyäsi luottaa toisiin ihmisiin nykyisissä tai tulevissa ihmissuhteissasi. Voi myös olla, että tällaisten tapahtumien jälkeen sinun voi olla vaikea nauttia toisten seurasta, kehostasi tai omasta seksuaalisuudestasi.  Näihin on kuitenkin saatavissa apua.

Kerro aikuiselle

Kerro tapahtumista jollekin luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi huoltajallesi tai jollekin koulun henkilökuntaan kuuluvalle. Voi olla hyvä varautua siihen, että joillekin aikuisille asia voi tulla yllätyksenä eivätkä he välttämättä osaa toimia siinä tilanteessa sinua tukevalla tavalla. Älä kuitenkaan lannistu, vaan palaa asiaan vähän myöhemmin tai mieti, kuka muu aikuinen voisi sinua auttaa. Lähelläsi on varmasti joku turvallinen aikuinen, joka osaa auttaa sinua.

Ansaitset tulla ymmärretyksi ja autetuksi. Kukaan ei saa syyttää tapahtumasta sinua tai olla sinulle tapahtumien vuoksi vihainen. Sinulle on oikeus saada apua tapahtumien käsittelyyn niin etteivät ne tulevaisuudessa vaivaisi mieltäsi, vaan voisit jatkaa elämääsi vahvana ja pystyssä päin.

Se ei ollut sinun syysi

Muista, että tapahtunut ei ollut sinun syysi, vaan tekijä on ollut siitä vastuussa.  Sinä et ole tehnyt mitään väärää.  Älä suojele tekijää vaikenemalla tapahtuneesta.  Hänet on tärkeää saada vastuuseen teoistaan niin ettei hän enää jatka toimintaansa ja satuta enää enempää sinua tai muita lapsia.

Muista, että tekijä ei oikeasti välitä sinusta.  Olet ollut vain sopiva kohde hänen seksuaalisille haluilleen.

Miten suojelet itseäsi?

Jos joudut ikävään tilanteeseen, toimi seuraavasti:

 1. Sano topakasti ja kuuluvalla äänellä EI.
 2. Lähde pois.
 3. Kerro ikävästä kohtelusta heti jollekin luotettavalle aikuiselle.

Sinun ei siis tarvitse jäädä paikalle, vaikka olisit ensin luvannut jotain. Tärkeintä on poistua nopeasti paikalta ja mennä turvaan, esimerkiksi muiden ihmisten seuraan.

Kuinka välttyä ikäviltä tapahtumilta

Voit tehdä asioita, jotta välttyisit ikäviltä tilanteilta tai keskeyttää ne ennen kuin mitään vakavampaa ehtii tapahtua:

 • Arvosta itseäsi. Olet arvokas ihminen etkä ole ansainnut huonoa kohtelua. Sinulla on oikeus elää ja kasvaa rauhassa. Kenelläkään ei ole oikeutta käyttäytyä sinua kohtaan epäasiallisesti tai kohdella sinua huonosti.
 • Pidä huolta oikeuksistasi. Puutu huonoon ja rikolliseen käytökseen.
 • Vältä humalatilaa, jolloin aistisi toimivat huonosti ja itsesuojeluvaistosi on heikentynyt.
 • Älä kulje yksin pimeiden puistojen tai muiden sen kaltaisten paikkojen halki.
 • Älä lähde yksin tuntemattoman ihmisen mukaan, sillä hän voi oikeasti olla täysin erilainen kuin miltä hän aluksi vaikuttaa.
 • Sovi treffit julkiselle paikalle.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu