Hoppa till innehållet

Direkt och indirekt mobbning

” Jag var alltid den som lämnades utanför. Ibland skedde det diskret, men ofta gjordes det riktigt tydligt. Folk pratade över mig hela tiden och ingen svarade på mina frågor eller kommentarer. Det gjorde så ont.”

Mobbning kan vara direkt eller indirekt. Mobbning orsakar alltid illa att vara för den mobbade.

  • Kan till exempel vara förolämpning, glåpord, skälla ut, söndra eller stjäla någon saker, trakasserier på nätet, sparkar, knuffar, slag alltså misshandel.
  • Ibland kan även direkt mobbning vara subtilt, vilket betyder att det kan vara svårt för en utomstående att se det. Exempel på det kan vara till exempel kommentarer som sägs ironsikt, alltså att man menar något annat än det man säger.
  • Indirekt mobbning kan till exempel innebära spridning av elakt skvaller, prata bakom ryggen, isolera den mobbade från en grupp, lämnas utanför, ignorera, sucka, stirra, ringa anonyma telefonsamtal eller till exempel lämna personen utanför i grupper på sociala medier eller meddelandeappar.
  • Den som blir mobbad kanske inte vet vem alla som är inblandade i mobbningen.
  • Det kan vara svårt för en utomstående att upptäcka indirekt mobbning. Det är också ofta svårare att berätta om den, eftersom det kan vara svåra att beskriva det som hänt för någon annan. Det handlar om en massa små saker som att inte säga hej i korridoren, inte bli inbjuden att gå med i klassens whatsapp-grupp, eller att i kafeterian kommer ingen för att sitta vid samma bord.
  • Indirekt mobbning är lika mycket mobbning som direkt.
Back to top