Hoppa till innehållet

Vänner på nätet

Människor, kanske till och med du har en vän eller en bekant som du träffat för första gången på nätet. Inte så konstigt då internet för ihop människor. På små orter kan det till exempel vara svårt att hitta människor som har samma intressen eller hobbyer speciellt om det handlar om mer sällsynta sådana. Via sociala medier, spelplattformar, eller via olika diskussionsforum kan man hitta människor som tänker lika eller är intresserade av liknande saker som en själv. Diskussioner på nätet kan leda till vänskap då båda parterna respekterar varandra och varandras gränser.

På nätet kan man även hitta kamratstöd i utmanande livssituationer. Ofta kan det kännas lättande att hitta någon som gått igenom liknande saker som en själv och som man kan dela sina egna erfarenheter med. Det lönar sig att dela med sig av sina erfarenheter men det är också bra att lyssna på åsikter från människor som inte tänker på samma sätt som man själv för att få mer perspektiv. På internet lönar det sig att vara ständigt mediekritisk.

På internet kan det också kännas lättare att prata om saker som känns svåra för en själv. På nätet kan man anonymt berätta om saker som man kanske inte skulle våga berätta för en kompis eller en förälder. För många kan det även vara svårt att hitta någon att berätta om sina tankar för. Ibland kan det även vara lättare att kommunicera och prata mer öppet om svåra saker med sina vänner och bekanta via nätet. Kom ändå ihåg att alltid skriva och kommunicera på ett smart sätt även med dina bästa vänner. Ingen bekant eller obekant får tvinga en att berätta om saker man inte vill prata om.

Emojis kan hjälpa med att uttrycka känslor i meddelanden men ersätter aldrig en interaktion som sker ansikte mot ansikte. På nätet kan man aldrig vara säker på om den andra personen menar allvar. Det är inte heller alltid lätt att veta vad en annan person menar med en bild, ett videoklipp, en emoji eller ordval eller om alla deltagare i konversationen förstår det på samma sätt och på det sättet som det var menat från början.

Att få vara anonym har den dåliga sidan, att man aldrig kan vara säker på vem man talar med. Internet gör det möjligt för alla att förvränga, och hitta på saker om en själv eller det man gjort. Det vanligaste är ändå att ljuga om små saker eller att låta bli att berätta något.

Om du har träffat någon på nätet som verkar helt fantastisk, men du är inte helt säker på hens avsikter kan det vara bra att fundera på det tillsammans med en kompis eller en familjemedlem.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top