Hoppa till innehållet

Sexuella trakasserier på nätet

“En okänd man skickade ett privat meddelande till mig på nätet. I meddelandet beskrev han  hur snygg jag är och berättade vilka sexställningar han skulle vilja ha med mig om vi  sågs. Jag skrattade åt det  med mina vänner, men påriktigt känner jag mig ångestfylld och äcklad över det hela.”

En vuxen ska aldrig närma sig en person under 16 år för sexuella ändamål. Det är ett brott. En vuxen är alltid ansvarig för sådana handlingar, det är aldrig en ung persons fel. Men en ung person kan också begå ett brott, till exempel genom att dela en annan ung persons nakenbild. Ingens nakenbilder ska någonsin delas utan tillstånd. Det är dessutom ett brott att sprida nakenbilder på en minderårig.

Om du misstänker att du eller en vän har stött på sexuella trakasserier eller sexuellt våld på nätet, berätta för en vuxen du känner att du kan lita på. Om möjligt, ta en skärmdump av konversationen och rapportera den till polisen eller skicka den till Rädda Barnens ”Nettivihje” där man kan anmäla om man stött på sexuella trakasserier på nätet. Vi rekommenderar att du anmäler ett brott tillsammans med en vuxen, men du kan också anmäla det självständigt. Genom att anmäla kan du också skydda andra ungdomar.

Rädda Barnens “Nettivihje”

Om du vill prata med en trygg vuxen om saken, kan du alltid kontakta MLL:s Barn- och ungdomstelefon

Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten

 

Den här artikeln har skrivits i samarbete med Rädda Barnens Nettivihje-team.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top