Hoppa till innehållet

Onani

Vad är att runka? Hur ofta kan jag onanera? Kan jag bli gravid?

Onani, eller masturbering är när en människa tar på sig själv för att skapa sexuell njutning och välbehag. Det kallas också för solosex och är bekant för nästan alla, oavsett kön.

Då man onanerar är det viktigt att göra det på en plats där man har lugn och ro, där man inte stör andra eller där andra kan komma och avbryta en. Onani i allmänna utrymmen är därför inte tillåtet. Det bästa stället är ett låst rum eller det egna rummet där man får vara själv. Att kunna få sexuell njutning kräver en lugn stund och att man inte är orolig för att oväntat bli avbruten.

Vanligtvis när man onanerar rör man förhuden över penis eller smeker klitoris, men erogena zoner, alltså extra känsliga ställen för beröring, kan hittas på flera ställen på kroppen. För många kan till exempel bröst, lår, nacke, öron eller analen vara områden som är känsliga för beröring. Det finns inget rätt sätt att onanera, alla gör det på sitt eget sätt.

I onani är det bäst att använda egna rena fingrar, men det finns också olika redskap som man kan använda. Sådana sexredskap/ sexleksaker finns att köpa på sexbutiker eller i stora matbutiker eller apotek. När man använder dem ska man använda glidmedel och rengöra dem väl efter användning.

Att vara upphetsad kan leda till orgasm, vilket kan kallas för njutningens höjdpunkt. Pojkar får ofta då en utlösning, men inte nödvändigtvis alltid. När flickor får orgasm drar musklerna i slidan och livmodern ihop sig rytmiskt.

Det är normalt att onanera många gånger om dagen så länge det inte stör den normala vardagen. Du kan göra det så mycket som du känner för. Onani är inget som man måste göra, om man inte vill.

Som ett resultat av mycket eller hårdhänt onani kan det uppstå skavsår eller eller värk på könsorganet eftersom huden runt könet är tunt och känsligt. Om man får sår eller ont av onani ska huden tillåtas läka i lugn och ro. Vid behov kan man tvätta området dagligen med vatten och försöka onanera igen när huden är frisk och det känns bra.

  • Det viktigaste när man onanerar är att det känns bra och får dig att njuta.
  • Onani bör göras på en lugn plats och man får inte störa andra.
  • Du behöver inte använda något sexredskap/leksak, som till exempel en dildo om du inte vill. Om du vill använda dem kan du köpa dem i stora matbutiker, apotek eller sexbutiker. Det finns ingen åldersgräns för att köpa sexredskap. Om du använder sådana är det viktigt att rengöra dem med vatten och tvål efter varje användning.
  • Glidmedel kan användas för att skapa bättre glid. Det kan också användas tillsammans med sexredskap. Det finns olika sorters glidmedel, vissa passar bättre ihop med sexredskap. Glidmedel kan man köpa exempelvis i matbutiker eller apotek.
  • Inget föremål ska sättas in i slidan eller i anus som kan reta slemhinnor eller som är är smutsigt och kan medföra bakterier med sig. Föremål som kan gå sönder inuti kroppen bör också undvikas.
  • I anus får man inte sätta in något som inte är gjort för att vara där, eftersom tarmen inte har något stopp, så kan det försvinna upp i tarmen. I sexbutiker kan man köpa redskap som är säkra och hygieniska att använda.
  • Att ha sexuella fantasier när man onanerar är normalt. Vid onani kan man tänka på till exempel en kändis eller någon på pararellklassen. Det finns inga bra eller dåliga fantasier. Att fantisera något betyder inte att det kommer bli sant, och de skadar ingen. Du behöver inte berätta för någon om dina fantasier och de förändras vanligtvis med åldern.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top