Hoppa till innehållet

Jag blir mobbad på nätet

”Jag postade en bild på mig på Instagram. En från min klass skrev att jag hade en dum min på bilden. Sedan började alla andra också skälla ut bilden och skratta åt den. Ingen kan förstå hur ont det gör och hur jag skäms.”

Tycker du att nätmobbning tas på tillräckligt stort allvar?

 ...  ...

Mobbning på sociala medier eller spel är lika fel som att mobba ansikte mot ansikte.

  • Berätta om det till en trygg vuxen som till exempel dina vårdnadshavare, en lärare, mor- eller farförälder, grannen, hälsovårdaren, tränaren eller kompisens förälder.
  • Spara mobbarens meddelanden och bilder med att ta skärmbilder
  • Svara inte på mobbarens meddelanden. Att svara kan få mobbaren att fortsätta.
  • Blockera mobbaren så hen inte kan skicka meddelanden åt dig eller ta kontakt längre. På sociala medier kan man ofta blockera meddelanden från valda användare med att ändra på sitt kontos privata säkerhetsinställningar.
  • Berätta om mobbningen till den som upprätthåller sidan eller tjänsten. Mobbaren kan få en varning eller blockeras från tjänsten. Allvarliga och återkommande regelbrott kan leda till att användarkontot raderas.
  • Nätmobbning kan vara brottsligt. Vänd dig till nätpolisen ifall du misstänker ett brott och vill ha hjälp och stöd.

 

Även om de vuxna i din närhet inte kan eller vet så mycket om sociala medier, eller känner till de forum där du upplevt mobbning, kan de ändå hjälpa dig. Fundera tillsammans vad som kunde göras. Kan ni själva lösa situationen eller borde ni tillsammans ta kontakt med sidan eller be en professionell om hjälp.

  • Berätta att du blir mobbad på sociala medier eller på en spelsajt. Berätta att du önskar att den vuxna skulle lyssna och hjälpa dig.
  • Visa hur du blivit mobbad på nätet. Med att visa en bild eller en konversation kan den vuxna få en bättre uppfattning över vad som hänt.
  • Om mobbarna är från samma skola är det bra att berätta det för en vuxen. Var i kontakt med skolan till exempel med att berätta åt läraren eller skolkuratorn.
  • En vuxen kan även hjälpa dig med att spara meddelanden från mobbaren, informera upprätthållaren av sidan där mobbningen skett samt att vara i kontakt med nätpolisen.
  • Om det känns svårt att börja en diskussion om det kan du alltid skriva ett brev eller en lapp där du berättar vad som hänt. Du kan även använda dig av Ta upp oron – blanketten som finns nere på denna sida.

Om du tycker att det känns svårt att berätta om saken kan du till exempel börja med att säga ”Jag har ett lite jobbigt ärende jag skulle vilja tala om med dig”. På detta sätt får du den vuxna att lyssna på dig. Ibland kan man känna skuld eller harm över att man blir mobbad. Eller så kan man känna skam över om man själv har först sagt något elakt åt någon och sedan blivit själv mobbad. Eller om man litat på fel människor och skickat bilder på sig själv som man efteråt ångrar att man skickat. Ge inte upp. Alla gör vi misstag och det är aldrig ditt fel att du blir mobbad. Du och ditt ärende är viktigt. Berätta om din oro. Alla som har blivit mobbade har rätt att få hjälp.

Läs mer

Våga berätta

Back to top