Hoppa till innehållet

Kärlek

Att känna starka känslor om någon kan få huvudet på spinn. Ibland kan kärlek få en att tro att allt är möjligt, och när man blir osäker på kärleken påverkar det allt och alla.

Det är viktigt att i lugn och ro få bli förtjust och bli kär på avstånd, så att man själv kan känna efter och bekanta sig med känslan. Förtjusning kan med åldern leda till att man vill prova på att vara ihop, något som man innan och i tidiga tonåren inte behöver ha bråttom med. I detta skede kan seriösa förhållanden bromsa och ta onödigt mycket energi från att utvecklas. När man har ett känsloliv som går i berg- och dalbana är det svårt att inleda ett seriöst och stabilt förhållande. I det skedet kan de i relationen agera själviskt och enbart ta sina egna behov i beaktande.

När man blir tonåring kan en del redan ha kärleksrelationer. Forskning visar ändå att av flickor på årskurs nio är bara en knapp fjärdedel i en relation. Av killar är samma siffra en knapp femtedel.

Om många i den egna kompiskretsen är ihop med någon, kan det kännas som att man är helt ensam om att inte vara tillsammans med någon. Det kan kännas jobbigt att inte ha någon om man saknar närhet av en annan person. Ibland kan det gå så, att den som man är kär i kanske blir tillsammans med någon annan, och det kan göra ont att se dem tillsammans.

Att ha sex är något man nog kommer hinna ha, även om man inte skulle ha det genast då man känner för det. Sexualitet är något som är en del av människan hela livet. Att ha sex innebär också mycket ansvar, så som ansvar för den andra människans känslor, sina egna och andras hälsa och det att man inte skapar ett nytt liv, om man inte vill bli föräldrar. När man kommer ihåg att ta dessa saker i beaktande, kan man märka att sex, oavsett hur man väljer att ha det, kan vara en fin stund att dela med någon annan.

 

Läs också

Hjälp och stöd

Back to top