Hoppa till innehållet

Prestationsångest från porr, kompisar eller media?

I puberteten är det helt naturligt att sex börjar intressera på ett nytt sätt än innan. Ens egna kropp börjar förvandlas till en vuxen kropp och många får en stark längtan efter romantik och att hitta en partner. Sexualitet och att ha sex börjar kännas spännande och det uppstår många frågor gällande det. Men att prata med en bekant vuxen är inte alltid lätt eller ibland kan det vara svårt att hitta en vuxen som kan berätta om sex på ett naturligt sätt. Därför söker många efter information om sex online och stöter sedan på porr.

Medan porr kan ta bort skam relaterat till sexualitet och du eventuellt kan lära dig några saker från det, som till exempel att tänka mer öppet om sexualitet, ger porr inte en sann bild av hur sex är och du lär dig inte alla de viktiga sakerna som det skulle vara bra att tänka på innan du börjar ditt eget sexliv. Mycket av det som kan ses i porren visar en helt falsk bild av hur sex ska gå till på riktigt, och utan egna erfarenheter kan det vara svårt att avgöra vad som är realistiskt.

Porr kan därför också skapa prestationsångest och ge ett intryck av att du också ska gilla allt eller att du när du har sex ska göra på samma sätt som de gjort i filmen. Åldersgränsen för porr är 18 år för att förhindra barn från att se bilder eller videor som är skadliga för dem.

Det finns många typer av porr, och listan på olika kategorier är lång. Eftersom det finns många olika preferenser, finns det även många olika sorters porr. I de flesta porrfilmerna finns det ett manus, och en regissör som berättar vad skådespelarna skall göra, och hur det ska låta. Porr ser därför nästtill aldrig ut som sex ser ut i verkliga livet. Eftersom porrindustrin är så stor, finns det också många mörka sidor med den, man kan inte veta om den personen man ser i filmen är en skådespelare som valt sitt yrke, eller om hen blivit lurad eller tvingad att göra det som hen gör.

I mainstream (kommersiell) porr är ofta fokuset på enbart samlaget. Eftersom porr är en visuell produkt (något man tittar på) vars syfte är att upphetsa tittaren, fokuserar porren mer på hur det ser ut i bild, än hur det känns. Skådespelarna kan låta som att de njuter, medan det i verkligheten inte alls skulle vara njutningsfullt. I verkligheten är det njutning och en känsla av trygghet som är viktigast när man har sex, något som inte alls syns i porren.

I porren ser även människors kroppar inte nödvändigtvis naturliga ut eller som de vanliga genomsnittliga kropparna. Skådespelare vars kroppar är typiska för den genren av eller behagar regissörens öga har valts ut för bilder och videor. Manliga skådespelare kan ha särskilt stora penisar och muskulösa kroppar. Kvinnor har å andra sidan ofta silikonbröst och rakade kön. Det är bra att komma ihåg att det är få människor har sådana kroppar och hur kroppen ser ut är inte viktigt eller avgörande när man har sex. Andra egenskaper än är viktigare när man är tillsammans, oavsett om det är med en partner eller en vän.

 

I porr kan man exempelvis se någon ha sex med fler människor samtidigt, använda sig av olika redskap eller ha sex på ett sätt som många människor inte alls bryr sig om. Naturligtvis har alla rätt att utföra sin egen sexualitet på det sätt som man vill, och det är bra att ha roligt och modigt prova på olika saker. Detta måste dock alltid göras på ett sådant sätt att andra människors sexuella rättigheter respekteras, såsom rätten att säga nej till sex eller till något särskilt sätt att ha sex. Det är också viktigt att se till att dina sexuella rättigheter förverkligas.

Medan vissa vuxna tycker om att titta på porr, så är det inte bra att lära sig av det och tro att alla skulle tycka om det som visas, eller att ens partner vill göra allt det som man kan se i porren. Det skulle vara viktigt att alltid lugnt känna efter och diskutera med en ny partner vad du gillar och vad din partner gillar. Det är viktigt att sexet, oavsett vad man gör, är trevligt och roligt för alla parter utan att någon känner en rädsla för att behöva göra något som gör ont eller som man inte gillar. Att diskutera med sin partner om vad man gillar och inte gillar under sex är viktigt även i långa relationer. Vad man uppskattar och njuter av kan ändras med tiden, och det är bra att vara öppen med det.

Porren kan ofta dölja de mänskliga aspekterna av sex och sexualitet. Preventivmedel, säkerhet, lojalitet eller ömhet visas ofta inte i porr. Detta är dock viktiga aspekter i ett förhållande där man vill ha sex. Om du har sex med någon du inte bryr dig om kan det få dig att må dåligt över det som hände. Därför är det bra att framför allt unga har sex i trygga relationer, där båda vågar dela med sig av sina egna önskemål och tankar, och där de också tryggt kan säga nej åt saker utan rädsla för att bli avvisade.

 

Ibland visar barn eller unga varandra porr. De kanske vill höra andras åsikter om dem eller skapa en reaktion. Men ingen ska behöva titta på porr motvilligt, eftersom alla reagerar olika och man kan aldrig veta hur en annan persons kommer att uppleva det som sen ser. Porr kan förvränga bilden av sexualitet och skapa oro och/eller ångest. Porr bör därför aldrig visas för någon utan att man kommit överens om det först.

Om någon vill visa porr för dig och du inte vill titta på det, kan du till exempel säga ”Sätt bort den, jag vill inte titta på det.” Eller, “Jag är inte intresserad av det, vi pratar hellre om något annat.” Det är många vuxna som inte tittar på porr, så det är inte pinsamt alls att inte vilja titta på det. Tvärtom är det klokt att skydda sig själv från att bli påverkad och att istället söka information om sex från pålitliga källor. När du ser på porr, kan du aldrig i förväg veta vad du kommer få se och om skådespelarna verkligen gillar det de gör, eller om de eventuellt är tvingade att medverka, dvs. blir våldtagna eller utnyttjade.

Om du sett på porr som fått dig att må dåligt, är det bra att prata med någon vuxen om det. Till exempel med en förälder eller någon i skolan Du kan också ringa till Barn- och ungdomstelefonen och dela med dig av din upplevelse där, eller skriva om det till brevtjänsten. Du är alltid anonym.

 

Ibland i en vänkrets kan du uppleva grupptryck att ha sex eller förväntningar om att du bör vara mycket erfaren inom sexområdet. Många tror att alla andra är betydligt mer erfarna än de är. Det är heller inte ovanligt att vissa väljer att hitta på överdrivna erfarenheter och skryta med saker de i själva verket aldrig upplevt. Sexupplevelser är dock inte lämpliga att skryta om, och ingen har rätt att förolämpa någon på grund av deras erfarenheter eller oerfarenhet. Sex är bra att diskutera med sådana man litar på, men alltid med respekt för en eventuell partner och deras integritet.

Det är synd att det i somliga kompisgäng finns personer som söker berömmelse och popularitet genom att berätta om sina tidiga sexupplevelser. Faktum är att samlag inte är så vanligt bland tonåringar, inte ens för dem i en relation. Enligt skolhälsoundersökningen (2015) hade endast mindre än 20% av alla 8:e till 9:e klassister haft samlag. Många människor lever ett helt normalt och tillfredsställande liv utan att någonsin ha samlag.

Även media kan ge den bilden att det är viktigt att vara sexig för att vara populär eller att bara ett visst sorts utseende är sexigt. Naturligtvis är det inte så. Alla är sexiga på sitt eget sätt, speciellt då det är kemin och egenskaper som styr vem man anser attraktiv eller intressant.

Om du någonsin känner att du inte är tillräckligt erfaren inom sexområdet kan du fundera på om det är något som du tycker är viktigt i dina egna vänner eller nuvarande eller framtida datingpartners.  Eller är människors andra egenskaper, som ett gott sinne för humor, en glimt i ögat, fantastiskt skratt, pålitlighet eller ett sätt att ta hänsyn till andra det som du värdesätter i dina nära och kära.

 

Förutom dina egna vårdnadshavare kan du få faktabaserad information om sexualitet och sex från till exempel en skolsköterska. Om du är orolig för sexuella hälsoproblem kan du boka tid inte bara med en skolsköterska utan också hos en hälsocentral på din bostadort. Besöken är kostnadsfria för alla under 18 år. Besöket rapporteras inte till vårdnadshavare om inte medarbetaren är särskilt orolig för dig.

Om du upplever det svårt att prata med någon fysiskt på samma ställe, kan du även ta kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Du kan ringa 0800 96 116 eller skriva ett nätbrev.

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top