Hoppa till innehållet

Säkrare sex

Då sex med någon annan blir aktuellt är det viktigt att tänka på hur man kan förebygga oönskade graviditeter, könssjukdomar och dåliga erfarenheter. Det är viktigt att diskutera och dela med sig av sina tankar, känslor och förväntningar inför kommande intima stunder för att alla parter ska kunna beakta varandra så bra som möjligt under själva akten. Trots att en stor del av säkert sex handlar om att förebygga dåliga erfarenheter vilket görs via diskussion med de involverade, kommer denna text främst att fokusera på de fysiska preventivmedlen. 

Preventivmedel är något som är viktigt att diskutera med personen eller personerna man planerat att ha sex med. Ansvaret för att skydd används under sexakten ligger hos alla involverade. Ibland kan det kännas nervöst eller svårt att prata om preventivmedel med en blivande sexpartner men diskussionen om preventivmedel hör till ansvarsfullt sex. Då man funderar kring något gällande preventivmedel kan prata om saken även med skolhälsovårdaren, en förälder eller med någon annan pålitlig vuxen. Det lönar sig alltid att diskutera om preventivmedel med någon för att inte skyddandet av dig själv eller din kommande partner blir ogjort.  

Det finns många olika sätt att skydda sig under en sexakt och det lönar sig att bekanta sig med flera olika alternativ för att hitta det som passar en själv och bäst just i den livssituation man befinner sig i. Allt fler kommuner erbjuder gratis preventivmedel och preventivrådgivning för under 25-åriga unga. Du kan ta reda på hur det står till i din kommun med att fråga hälsovårdaren i din skola eller ringa kommunens hälsostation. 

Det är viktigt att lägga särskild uppmärksamhet på att förebygga könssjukdomar om man byter sexpartner ofta. Med nya sexpartners är det bra att alltid själv vara ansvarig för att skydd används under sexakterna. Könssjukdomar kan smitta via vaginalt eller analt samlag ifall man inte använder kondom men kan även smitta via oralsex ifall man inte använder kondom eller slicklapp. Könssjukdomar kan även överföras via slemhinnekontakt vid en sexsituation där sperma eller lubrikationer från slidan kommer i kontakt med den andra partens slemhinnor.  

Kondomen är den enda preventivmedlet som förebygger både graviditeter och könssjukdomar. Kondomen är oftast det bästa och säkraste skyddet för både samlag och oralsex. Kondomen ger det effektivaste skyddet då man använder den från sexaktens början enda till slutet.  

Ifall en kondom går sönder under vaginalt samlag, är en graviditet möjlig. Om en graviditeten är oönskad kan man från apoteket köpa ett akut p-piller som bör tas snabbast möjligt efter sexakten men ändå senast inom 72 timmar. Akut p-piller ska inte användas som ett kontinuerligt preventivmedel utan endast i nödfall. Ett akut p-piller kan med andra ord inte ersätta något preventivmedel. 

Det kan vara bra att bekanta sig med kondomer innan man har egentligt behov för dem. Det finns olika storlekar och modeller av kondomer. Det är viktigt att man hittar en kondom som passar en själv, ens partner samt sättet man kommer att ha sex på. Då man bekantat sig sedan tidigare med kondomer, går användningen av en kondom under själva sexakten också smidigare. Man kan köpa kondomer från matbutiker, kiosker eller apotek och de kostar oftast några euro per paket. Man kan även pröva att använda glidmedel tillsammans med en kondom. Vatten- och silikonbaserade glidmedel håller kondomen ofta hel och håller kondomen bättre på sin plats. Obs! Oljebaserade glidmedel passar inte ihop med kondomer då de kan göra kondomen skör och söndra kondomen lättare. 

Alla könssjukdomar kan också överföras via oralsex. Då man har vaginalt eller analt oralsex kan man använda en så kallad slicklapp eller göra ett skydd av en kondom (Klipp ändan av kondomen varefter man klipper kondomen från långsidan itu så den blir som ett fyrkantigt skydd). En penis skyddas vid oralsex på samma sätt som i samlag.  

Då man är i ett längre förhållande är det bra att fundera tillsammans med den eller de involverade om vad som är det bästa preventivmedlet just i den situationen. För flickor finns det olika slags hormonella preventivmedel som till exempel p-piller, p-ring och p-stav. Det kan vara bra att diskutera de olika alternativen med skolhälsovårdaren eller med en sjukskötare på hälsostationen. Ifall man bestämmer sig för att använda sig av ett hormonellt preventivmedel är det säkrast att alla involverade testar sig för könssjukdomar innan kondomen lämnas bort eftersom det hormonella preventivmedlet endast förebygger graviditeter och inte könssjukdomar.  Man kan testa sig för könssjukdomar gratis på den egna hälsostationen. 

 

Obs! Det är viktigt att skydda sig vid sex men det finns många saker man kan göra ensam eller med en annan där man inte behöver tänka på preventivmedel. Man kan inte få en könssjukdom eller bli gravid då man har sex med sig själv, man håller någon i handen, kramas, pussas, använder samma toalett eller äter med samma gaffel.  

 

Läs också

Hjälp och stöd

Delta

Back to top