Hoppa till innehållet

Välmående

Hälsosamma levnadsvanor som lärs i barn och ungdomen bär ofta genom livet. Grunden för välbefinnande består av många olika saker, såsom hälsosam kost, motion, tillräcklig sömn och stresshantering.

Att äta hälsosamt och mångsidigt kan öka ditt eget välmående och din hälsa.

Motion har många hälsoeffekter, men utöver det är det ofta också roligt. Om du inte redan har hittat din egen sport kan du hitta en tipslista i ”Motionsglädje” kategorin som kan ge dig tips att hitta ditt sätt att röra på dig. Kategorin innehåller också information om tvångsmässig träning.

På sidan “Lagom stor” kan du läsa information om saker som påverkar din vikt. Överdriven övervikt eller undervikt kan vara farligt för hälsan. Det är viktigt att veta hur man hanterar sin vikt på ett säkert sätt om det finns behov för att påverka vikten i någon riktning.

Sömnmängden och kvaliteten påverkar vårt ork. Om du lider av sömnproblem, kan du till exempel läsa våra 10 tips för bättre sömn i avsnittet “Sömnen utgör en grundförutsättning för välmåendet”. Där hittar du också information om sömnmönster och om att övervinna mardrömmar. På sidan “Stress och avkoppling” finns även avslappningsövningar.

I avsnitten “Hygien och välmående” kan du få tips på hur du tar hand om din hygien och väljer rätt produkter. Se även tips på hur du sparar pengar på vårdprodukter!

Läs också

Hjälp och stöd

Testa dina kunskaper

Back to top